Moody’s: Словенії може знадобитися зовнішня фінансова допомога

Неділя, 5 серпня 2012, 10:30

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s днями знизило довгостроковий суверенний рейтинг Словенії з рівня "A2" до "Baa2" із "негативним" прогнозом.

Таким чином, кредитний рейтинг однієї з найменших країн-членів єврозони лише на два пункти перевищує рівень "сміттєвого", тобто такого, що має високий рейтинг ризику, відзначає Deutsche Welle.

У Moody's пояснюють своє рішення стурбованістю станом банківської системи в Словенії та підвищеними ризиками економічних потрясінь.

Так, 2012 року три провідні словенські банки Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) та Abanka Vipa постали перед потребою державних вливань задля стабілізації свого фінансового стану.

Реклама:

Ще торік дефіцит держбюджету країни становив 6,4% від національного ВВП, а внутрішня ринкова кон’юнктура також залишає бажати кращого.

"Збереження негативного прогнозу кредитного рейтингу пов'язане із тим, що залишаються серйозні проблеми для державного рефінансування в країні і ризиків для всієї фінансової системи", - ідеться у заяві агентства.

"Погіршення макроекономічного середовища збільшує ці ризики. Не виключені й обставини, які можуть вимагати зовнішньої фінансової допомоги для цієї країни", - прогнозують експерти агентства.

Словенія стала першою пост-комуністичною країною, яка приєдналася до єврозони.

У п'ятницю речник Єврокомісії відмовився коментувати рішення Moody's відносно зниження кредитних рейтингів Словенії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: