Торгувати ОВДП тепер будуть миттєво

П'ятниця, 31 серпня 2012, 10:20

Розрахунки за біржовими угодами з ОВДП тепер проводитимуться миттєво, тоді як раніше на оформлення угоди могло йти до 40 хвилин.

Як пише Комерсант-Україна, у четвер на фондовій біржі ПФТС відбулися перші торги ОВДП на умовах гарантованих розрахунків з використанням технології неттінга.

Операції проходять за участі ТОВ "Біржовий центральний контрагент". Перевага використання технології неттінга полягає в проведенні взаємозаліків зустрічних вимог без реального руху грошових коштів або цінних паперів протягом дня.

Фактична поставка активів відбувається по завершенні торгової сесії з обчисленням зобов'язань контрагентів.

Модель гарантованих розрахунків передбачає преддепонування активів - ОВДП і грошових коштів. "Завдяки цьому укладена на ринку угода не може бути не виконана", - повідомляє біржа.

В.о. голови правління ПФТС Ігор Селецький розповів, що цінні папери і кошти резервуються в НБУ. Цінні папери блокуються в депозитарії Нацбанку, а грошові кошти - на рахунку ПФТС у київському територіальному управлінні НБУ.

Нова для ринку технологія дозволяє миттєво проводити розрахунки за угодами з ОВДП.

"Якщо раніше цикл розрахунків за однією угодою становив близько 40 хвилин, і тільки після закінчення цього часу ви ставали власником активу, то тепер ви можете бути впевнені, що стали власником вже при укладанні угоди", - сказав Селецький.

Аналогічна технологія до кінця вересня буде впроваджена і на дніпропетровській фондовій біржі "Перспектива", яка змагається з ПФТС за лідерство в сегменті торгівлі держоблігаціями, повідомляє видання.

"Процес оформлення договірних відносин з Нацбанком не швидкий. Сподіваємося, що до кінця III кварталу ми також зможемо надавати таку можливість", - сказав директор "Перспективи" Станіслав Шишков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!