Податківці хочуть "подоїти" торговців цінними паперами

Четвер, 30 серпня 2012, 10:32

Державна податкова служба спровокувала конфлікт з торговцями цінними паперами.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Незалежна асоціація банків звернулася до голови ДПС Олександра Клименка з проханням відкликати лист від 9 серпня "Про відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках", повідомляє видання.

Цим листом ДПС повідомила регіональні підрозділи про те, що у платників податку на прибуток, які отримали у 2011 році дохід вище 1 млн грн, у звітності, починаючи з I півріччя 2012 року, буде враховуватися лише 25% негативного результату від операцій з цінними паперами та деривативами в попередні періоди.

ДПС пояснила це тим, що 1 липня набуло чинності правило про облік в звітності 25% від'ємного значення об'єкта оподаткування.

Посилаючись на ті ж норми Податкового кодексу, що і ДПС, асоціація назвала трактування податківців "неправомірним".

"Оподаткування операцій з цінними паперами за економічною сутністю відрізняється від оподаткування інших операцій: ведеться окремий облік фінансових результатів від операцій, і тільки прибуток включається до складу оподатковуваного доходу", - упевнені в НАБУ.

Як йдеться у публікації, торговці побоюються, що в майбутньому 75% видатків не будуть включені до податкової звітності:

"Виникає ризик невизнання у майбутніх податкових періодах накопиченого негативного результату, оскільки відсутній алгоритм обліку зазначених сум у майбутньому, а також розділу видатків з цінних паперів на дату їх продажу або погашення".

Схоже звернення 13 серпня в ДПС направила асоціація "Українські фондові торговці".

Видання пише, що це не перша спроба ДПС прирівняти податкові правила до звичайної діяльності та операціям з цінними паперами.

У жовтні 2010 року ДПС також листом зобов'язала торговців цінними паперами враховувати у звітності тільки 20% негативного інвестиційного результату, отриманого у попередніх періодах, тоді як раніше всі збитки включалися в звітність і переносилися з кварталу в квартал.

Вже 4 січня 2011 ДПС під тиском як торговців, так і парламентського комітету з питань податкової та митної політики і Мінфіну скасувала лист. Тоді в ДПС визнали, що на операції з цінними паперами не поширюється правило включення у звітність податку на прибуток 20% збитку минулих років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: