Картки НСМЕП будуть приймати всі українські банки

П'ятниця, 3 серпня 2012, 10:35

Протягом року НБУ переведе внутрішньодержавну платіжну систему НСМЕП на міжнародний стандарт EMV, що дозволить власникам карт використовувати їх у всіх банкоматах і терміналах країни.

Реформування НСМЕП, створеної з ініціативи регулятора в 1999-2000 роках, у Нацбанку вирішили почати під тиском ринкової конкуренції, пише газета "Комерсант-Україна".

Стандарт EMV був розроблений компаніями Europay, MasterCard і Visa в 1994 році і використовується міжнародними платіжними системами.

Зараз НСМЕП працює зі стандартом, спеціально розробленим Нацбанком, тому використання її карт вимагало від банків установки спеціального програмного забезпечення.

Реклама:

Саме це і було однією з ключових причин низької популярності системи.

"У НСМЕП була несумісність з платіжною інфраструктурою, але незабаром усі банки, термінали і банкомати зможуть приймати ці картки для розрахунків. Банкам потрібно буде тільки завести на процессингу нові "біни" для карт НСМЕП", - заявила в четвер директор генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем НБУ Наталія Синявська.

Вона не змогла уточнити терміни реалізації цього проекту, пообіцявши, що він почне працювати протягом найближчого року.

Ринок давно чекав рішення НБУ зробити НСМЕП більш ринковою системою, зазначає видання.

Зараз вона поки що слабо затребувана клієнтами. За даними НБУ, учасниками НСМЕП є 58 банків і 9 небанківських установ.

З 17 найбільших банків карти НСМЕП емітують всього 4 установи: державні Ощадбанк, Укргазбанк і Укрексімбанк, а також Брокбізнесбанк. Надра Банк отримав дозвіл на вступ до НСМЕП.

У той же час, учасниками системи Visa є 108 банків, MasterCard - 84.

Раніше гравці ринку оцінювали, що в Україну використовується 21 млн карт Visa, 11 млн карт MasterCard і 3 млн карт НСМЕП.

До кінця 2012 року кількість карт НСМЕП може різко зрости, оскільки Ощадбанк пропонує карти 6 млн осіб, які отримують компенсацію знецінених вкладів Ощадбанку СРСР.

Проте експерти відзначають, що клієнтів, у яких є міжнародні картки Visa або MasterCard, буде непросто переконати перейти на картки НСМЕП.

Щоб зацікавити банки просувати її карти, системі потрібно буде переглянути тарифи.

"Якби платформа була впроваджена 10 років тому, банки давно б використовували карти НСМЕП. Зараз цього недостатньо - необхідна осудна тарифна політика, яка буде краще, ніж у міжнародних платіжних систем. Поки прибутковість карт НСМЕП для банків в декілька разів нижче, ніж міжнародних систем", - говорить директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Ще однією причиною непопулярності локальної карти є неможливість розрахуватися нею за кордоном.

НСМЕП швидше за все буде просуватися як додатковий продукт, а не в якості альтернативи міжнародній мапі.

"Основними перевагами НСМЕП перед системами Visa і MasterCard є більш високий рівень надійності розрахунків і можливість доступу до двох типів рахунків", - говорить заступник директора з роздрібного бізнесу Надра Банку Віталій Бачинський.

"Перехід на платформу EMV однозначно підвищить ринковий інтерес банків до використання карти, проте витіснити міжнародні системи з ринку буде важко через локальності використання карти в межах однієї країни", - відзначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!