Німці скоротили кредитування слабких країн єврозони

Понеділок, 30 липня 2012, 18:52

Німецькі кредитні організації різко скоротили фінансування найбільш вразливих до кризи країн єврозони на початку 2012 року.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на The Financial Times.

Обсяг виданих Ірландії, Іспанії, Італії, Португалії та Греції (так званим країнам PIIGS) з січня по травень кредитів становив 241 млрд євро, що є найгіршим показником з 2005 року.

У порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, кредитування скоротилося на 55 мільярдів євро. Італійці взяли у німецьких банків на чверть менше грошей, ніж роком раніше.

Реклама:

Раніше голова ЄЦБ Маріо Драгі заявляв про небезпеку "фінансової фрагментації" єврозони як однієї з найбільших загроз європейській економіці.

Аналітик інвестбанку Morgan Stanley Хув ван Стеніс назвав цей процес "балканізацією банківських ринків", що є причиною системної нестабільності в регіоні.

Аналогічна ситуація складається і з іноземними кредитами французьких банків - решті єврозони вони дали в борг 489 млрд євро.

Два роки тому цей показник становив вдвічі більше.

У той же час і в самих країнах периферії банківська активність швидко скорочується.

З початку року обсяг виданих кредитів в Португалії, Іспанії та Греції впав на два відсотки. Обсяг вкладів найсильніше знизився в Греції - на 15 відсотків.

Країни PIIGS найбільшою мірою постраждали від європейської боргової кризи.

Греції, Ірландії та Португалії потрібна пряма допомога ЄС для уникнення дефолту, а Іспанії пообіцяли порятунок банківської системи за рахунок виділення Брюсселем 100 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: