"Газпром" стурбований скороченням споживання газу в Україні

Понеділок, 30 липня 2012, 10:55

Різке скорочення імпорту Україною російського газу викликає стурбованість "Газпрому".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в компанії.

"Безумовно, нам необхідно відновлювати переговори про зниження ціни газу і, головне, про те, щоб Україна дотримувалася контрактних зобов'язань при його закупівлі", - заявив співрозмовник видання.

"Ми пропонували знижки на рівні тих, що отримали європейські споживачі газу, однак українська сторона зажадала нереальних знижок і заявила в односторонньому порядку про зниження споживання газу", - зазначив він.

Реклама:

Як відомо, "Газпром" раніше пропонував знизити ціни на 10%. Однак українська влада наполягає, що ціна повинна бути зменшена з нинішніх 415 доларів до 230-250 доларів за тисячу кубометрів.

За даними Міненерго України, у січні-червні 2012 року імпорт російського газу скоротився на 44,8% - до 15,9 млрд кубометрів.

Настільки істотне падіння пояснюється насамперед високою базою порівняння: у 2011 році "Нафтогаз України" був змушений закупити 12,1 млрд кубометрів газу, щоб виконати рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав повернути цей обсяг швейцарській RosUkrEnergo.

Утім, відзначає видання, за останні півроку знизився і обсяг споживання газу - на 2,2 млрд кубометрів, або на 6,8%, - до 30,9 млрд кубометрів.

Високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснює, що зараз підприємства шукають можливості для заміни газу дешевшими видами палива.

У першу чергу на загальному обсязі споживання позначився перехід на вугілля деяких теплокомуненерго та теплової генерації.

Раніше Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину в порівнянні з контрактними обсягами - до 27 млрд кубометрів.

Новою редакцією "Енергетичної стратегії України до 2030 року" передбачено, що протягом п'яти років - з 2012 по 2017 роки - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд до 12 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: