Іспанія дедалі глибше занурюється в рецесію

Понеділок, 23 липня 2012, 20:08

До проблем банківської нестабільності в Іспанії за підсумками другого кварталу 2012 року додалася ще й рецесія, яка стає дедалі помітнішою.

Зокрема, внутрішній валовий продукт за вказаний період знизився на 0,4%, повідомляє Deutsche Welle із посиланням на дані Центробанку Іспанії.

У першому кварталі падіння іспанського ВВП відносно попереднього кварталу становило 0,3%. Загалом же іспанська економіка скорочує обсяги вже третій квартал поспіль.

Невтішними виявилися й дані щодо внутрішньої кон’юнктури - вона скоротилася на 1,2%, але аналітики це пов’язують частково зі зростанням експортних показників.

Реклама:

У цілому уряд Іспанії прогнозує спад економіки на рівні 1,5% за підсумками 2012 року, тоді як незалежні економічні оглядачі вважають, що може йтися й про більші обсяги - до 2%.

Як відомо, минулого тижня для негайної допомоги іспанським регіонам, які опинилися в економічній скруті, був створений фонд ліквідності на 18 млрд євро.

Про потребу в допомозі вже оголосила Валенсія та регіон Мурсія.

Загалом іспанські регіони накопичили борги на 140 млрд євро, повідомляє інформаційна агенція dapd з посиланням на газету El Pais.

Ринки ж й надалі реагують на повідомлення з Іспанії дуже нервово. Не заспокоїли їх й оголошені ЄС плани виділення іспанським банкам грошової допомоги на 100 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: