Ціни на нафту перевищили 107 доларів за барель

Четвер, 19 липня 2012, 20:07

Ціни на нафту перевищили 107 доларів за барель, досягнувши максимуму семи тижнів, через посилення напруженості на Близькому Сході після вибухів в Сирії і вбивства ізраїльських туристів в Болгарії.

Ввечері 19 липня нафта Brent подорожчала на 2,03 долара до 107,19 долара за барель, а нафта WTI - на 1,3 долара до 91,17 долара за барель, пише Reuters.

Ціна нафти Brent виросла на 20% у порівнянні з 18-місячним мінімумом, досягнутим в кінці червня, і технічні індикатори вказують на продовження ралі.

Глава Міноборони Сирії Дауд Раджха і його заступник Ассеф Шавкат, зять сирійського президента, загинули 18 липня в результаті вибуху в Дамаску.

Реклама:

Ізраїль звинуватив Тегеран і пообіцяв дати жорстку відповідь на "іранський терор" після загибелі шести своїх туристів в результаті вибуху в болгарському аеропорту.

"Всього за тиждень ціни виросли більш ніж на 8%, в основному за рахунок геополітичного ризику. Зростання цін на нафту, швидше за все, продовжиться найближчим часом", - сказав аналітик Commerzbank Карстен Фріч.

Цінам і раніше надавала підтримку напруженість між Іраном і країнами Заходу.

Експорт іранської нафти скоротився через міжнародних санкцій, і Іран кілька разів погрожував заблокувати Ормузьку протоку - один з найважливіших маршрутів нафтового експорту, якщо санкції не будуть скасовані.

Геополітична ситуація виявилася важливішою для ринку, ніж щотижневий звіт міністерства енергетики США про запаси нафти в країні, який показав, що запаси минулого тижня знизилися менше, ніж очікувалося.

"Нас більше турбують нещодавні вибухи в Сирії та Болгарії, ніж статистика міністерства енергетики", - написав у звіті аналітик Petromatrix Олів'є Жакоб.

Також зростанню цін допомагає зниження індексу долара до валютного кошика до двотижневого мінімуму 19 липня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: