Завод із виробництва ядерного палива буде на 70% побудований в кредит

Середа, 6 червня 2012, 14:56

Фінансування будівництва в Україні заводу з фабрикації ядерного палива на 70% буде здійснене за рахунок позикових коштів.

Про це заявив віце-президент російської компанії "ТВЕЛ" Василь Константинов у середу в кулуарах міжнародного форуму "Атомекспо 2012", повідомляє агентство "Интерфакс".

"На останній зустрічі (глави "Росатома") Сергія Кирієнка і (міністра енергетики та вугільної промисловості України) Юрія Бойка було визначено, що 30% фінансування складе капітал акціонерів як з української сторони, так і з боку "ТВЕЛу", решта-позикові кошти", - сказав він.

Константинов уточнив, що на початковому етапі будівництва фінансування проекту здійснюватиметься переважно за рахунок коштів акціонерів, надалі - за позикові кошти.

Реклама:

За його словами, вихід на рентабельність по першій та другій чергах заводу очікується через п'ять-сім років після початку їх пуску.

"По першій черзі (пуск - в 2015 році), якщо дивитися на неї окремо, ми могли б вийти на рентабельність до початку 2020-х років. Коли ми побудуємо другу чергу і вона запрацює (2020-й), терміни рентабельності в цілому по проекту зрушаться до 2025-2027 рр..", - сказав віце-президент "ТВЕЛу".

Чисельність персоналу підприємства, який буде зайнятий роботою на промисловій установці, складе 150-200 осіб.

В рамках навчання персонал українського підприємства буде проходити стажування на аналогічних підприємствах "ТВЕЛу" в Росії.

Початок виконання підготовчих робіт на майданчику в селі Смоліно (Кіровоградська обл.) намічений на осінь-зиму 2012 року, уточнив Константинов.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів у вересні 2010 року затвердив результати конкурсу, за підсумками якого російський "ТВЕЛ" був визнаний переможцем тендеру з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Угода про спорудження заводу була підписана у жовтні 2010 року.

У 2011 році завершені процедури з реєстрації російсько-українського СП зі спорудження заводу ядерного палива - приватного акціонерного товариства "Завод з виробництва ядерного палива" (ПрАТ "ЗПЯТ"). 50%+1 акція в ньому належить "Ядерному паливу", а 50%-1 акція - ТВЕЛу.

"ТВЕЛ" забезпечить доступ української організації до часткового фінансування проекту (до 60% його вартості), постачатиме на завод всі відсутні до моменту локалізації компоненти і комплектуючі ядерного палива, а також забезпечить послугами зі збагачення урану з Росії.

Вартість будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива складе близько 2,3 млрд гривень.

Згідно з проектом техніко-економічного обґрунтування спорудження, вартість першої черги будівництва оцінюється в 1,6 млрд гривень, другої - в 0,7 млрд гривень.

Пуск заводу намічений на вересень 2015 року. Тоді нове підприємство повинно приступити до складання твелів і ТВС, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих із нержавіючої сталі, до 2020 року - до виготовлення паливних порошків і таблеток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!