Дотації молочникам не покривають втрати – ЗМІ

Вівторок, 19 червня 2012, 12:42

Мінагропрод направив населенню 1,046 млн гривень дотацій на збереження поголів'я великої рогатої худоби з обіцяних раніше 1 млрд гривень.

Про це пише газета "Экономические известия" з посиланням на прес-службу міністерства.

В Мінагропроді повідомили, що отримати обіцяні державою гроші мають намір вже 1,5 тис. приватних господарств. Саме таку кількість заявок на допомогу надійшло до міністерства.

"Найактивніше за допомогою звертаються господарства з Волинської, Львівської, Херсонської, Житомирської, Івано-Франківської, Рівненської областей", - запевняють у прес-службі міністерства.

Реклама:

До кінця 2012 року держава передбачила близько 1 млрд гривень на виплату селянам за збереження молодняка.

Зокрема, за телят у віці від трьох до п'яти місяців фермер повинен отримати по 250 гривень, за 6-8-місячний худобу - 500 гривень, за корову у віці від 9 до 11 місяців - 750 гривень.

"Надалі бюджетна дотація в розмірі 250 гривень виплачуватиметься фізичним особам за кожні наступні три місяці змісту після досягнення поголів'ям 11-місячного віку", - рапортує аграрне міністерство.

Головна мета уряду - припинити вирізання ВРХ і мотивувати населення, яке забезпечує поставку на переробку 60% виробленого в країні молока, утримувати худобу до певного віку.

За даними Держстату, щорічно у населення поголів'я скорочується на 3%, що призводить до дефіциту молочної сировини і змушує переробників в найбільш важкі періоди його нестачі зупиняти потужності. Це, в свою чергу, провокує зростання цін на сировину і готову продукцію.

Опитані виданням експерти сходяться на думці, що виробникам молока краще мати хоч якусь підтримку, ніж залишитися взагалі ні з чим.

Але в результативності даного механізму учасники ринку сумніваються.

На думку експертів, при такому підході найбільшу підтримку держави отримають господарства, виручка яких більше. В даному випадку працює правило: більше виручка - більше дотація.

Нинішній механізм - дотація на голову молодняку - не відповідає даному принципу і навряд чи буде стимулювати прагнення поліпшити якість сировини.

Але ж саме це так необхідно нашим переробникам, щоб зробити українську продукцію конкурентоспроможною на світовому ринку.

Крім того, сама допомогу поки дуже мала.

"Поголів'я ВРХ в Україні налічує 2,5 мільйона. Населення містить 2 млн голів. Відповідно, виходить, що виділена Мінагропродом дотація складає 50 копійок на голову. Це не дає підстав говорити про ефективність даної допомоги", - говорить президент Асоціації виробників молока (АПМ ) Андрій Дикун.

Не вирішує допомогу уряду і проблему знецінення молочної сировини. За розрахунками Дикун, за п'ять останніх місяців закупівля впала в ціні для населення на 20%, або на 1 гривну.

"По суті, за вказаний період падіння цін на молоко середньостатистичне домашнє господарство втратило на надої від кожної корови вже по 2,5 тис. гривень. У середньому корова в таких господарствах дає щорічно 4,5 тис. л молока", - стверджує Дикун.

Дійсно, компенсація на рівні 50 коп. при втраті 2,5 тис. гривень здається малопереконливою.

Якщо уряд виконає обіцяне і направить селянам 1 млрд гривень, в середньому господарства населення можуть розраховувати на отримання 500 гривень на голову.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: