Google звинуватив Microsoft і Nokia у "троллінгу"

П'ятниця, 1 червня 2012, 12:11

Інтернет-гігант Google подав скаргу в антимонопольні органи Євросоюзу на Microsoft і Nokia, звинувачуючи ці компанії у змові з "патентними тролями" для спільних дій проти мобільної платформи Android, направлених на обмеження конкуренції на ринку смартфонів.

За версією Google, Microsoft і Nokia уклали угоду з декількома компаніями, що займаються захистом інтелектуальної власності, зокрема, з канадською Mosaid Technologies, якій передали на управління близько 1200 патентів, пише газета "Ведомости".

ЗМІ та гравці ринку називають подібні фірми "патентними тролями", оскільки вони активно судяться із виробниками пристроїв та розробниками ПЗ, подаючи часто десятки і сотні позовів одночасно.

Microsoft і Nokia запропонували Mosaid ділити прибуток від компенсацій, які вони можуть отримати в разі успішної реалізації патентних позовів, стверджує Google.

Реклама:

Mosaid, так само як і інші керуючі компанії, поки не подавала позови проти Google, проте інтернет-компанія називає дії конкурентів попередньої заходом для розробки судових позовів проти Android-виробників.

Як відомо, щоб збільшити свою присутність на ринку смартфонів, на початку 2011 року Nokia оголосила про стратегічне партнерство з Microsoft, в рамках якого компанія почала випуск пристроїв на мобільній платформі Windows Phone 7.

Таким чином, обидві компанії є конкурентами Google.

Google бачить в діях Microsoft і Nokia загрозу для свого бізнесу, оскільки чим вище буде для виробників пристроїв ризик патентних позовів, пов'язаних з Android, тим менш охоче вони будуть використовувати її і тим швидше вони звернуть увагу на альтернативні варіанти, перш за все на мобільний ПО від Microsoft.

"Nokia і Microsoft вступили в змову, щоб підвищити вартість мобільних пристроїв для споживачів, створюючи" патентних тролів ", - заявив представник Google.

За його словами, компанія планує подати аналогічну скаргу антимонопольним регуляторам США.

Представник Microsoft заявив, що Google намагається поскаржитися на неправомірне використання патентів у той час, коли проти неї самої ведеться антимонопольне розслідування.

"Компанія скаржиться на обмеження конкуренції в індустрії смартфонів і в той же час контролює більше 95% ринку мобільного пошуку і реклами. Подібна тактика здається безнадійною", - зазначив він.

Представники Nokia і Mosaid поки не прокоментували скаргу Google.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: