ЄЦБ залишить ключову відсоткову ставку на рівні 1% річних

Четвер, 3 травня 2012, 12:11

Сьогодні на засіданні Європейський центральний банк, як очікується, залишить ключову відсоткову ставку без зміни, тобто на рівні 1% річних, прогнозують всі учасники двох незалежних опитувань.

Такі результати наводять агентство Bloomberg і газета The Wall Street Journal, передає "Финмаркет".

Таким чином, ЄЦБ продовжить утримувати ставку на рівні 1% п'ятий місяць поспіль.

Експерти також не очікують від ЄЦБ ніяких екстраординарних кроків на кшталт відновлення викупу держоблігацій проблемних країн єврозони або нового раунду програми нелімітованого кредитування банків терміном на три роки (LTRO).

Реклама:

На думку аналітиків, центральний банк єврозони продовжує перебувати у дуже складній ситуації, коли з одного боку потрібно починати згортання стимулюючих заходів, щоб зупинити зростання споживчих цін і повернути громадянам довіру до економіки, а з іншого - навпаки, необхідно знову розширювати стимулювання, щоб ефективно боротися з рецесією, що відновилася відразу в декількох країнах регіону.

Вибори президента у Франції і парламентські вибори в Греції також аж ніяк не сприяють стабілізації ситуації і служать ще одним приводом для ЄЦБ продовжувати дотримуватися вичікувальної позиції.

Голова центрального банку єврозони Маріо Драгі, мабуть, знову дасть зрозуміти, що ЄЦБ робив і продовжує робити все від нього залежне, і що тепер вихід з кризи цілком залежить від грамотних і скоординованих дій політиків.

На тлі слабкої статистики, яка вказала на погіршення ситуації у виробничій сфері і на ринку праці єврозони, аналітики будуть дуже пильно вивчати заяву М.Драгі на предмет можливих натяків на те, як змінилася оцінка перспектив відновлення європейської економіки.

У квітні ЄЦБ очікував, що відновлення триватиме, хоча і попереджав, що можуть взяти гору ризики, пов'язані з розширенню борговою кризою.

Виробнича активність в єврозоні знизилася в березні дев'ятий місяць поспіль, про що свідчить остаточне значення індексу менеджерів закупівель (PMI), розрахованого дослідницькою організацією Markit Economics.

Виробничий PMI 17 країн єврозони впав минулого місяця до 45,9 пункту в порівнянні з 47,7 пункту в березні і попередніми значенням в 46 пунктів.

Аналітики, опитані агентством Bloomberg, не очікували зміни квітневого PMI з оголошеного в попередньому звіті Markit Economics рівня.

Одне з найбільш різких знижень показників виробничої активності було зафіксовано в Італії - до 43,8 пункту у квітні з 47,9 пункту в березні.

Індекс виробничої активності в Німеччині, що також розраховується Markit Economics, опустився з 48,4 до 46,2 пункту. У Франції спостерігалося посилення активності всупереч загальній тенденції - з 46,7 до 46,9 пункту, однак воно виявилося слабшим від попередніх оцінок.

Безробіття в 17 країнах єврозони в березні 2012 року склало 10,9%, що є максимумом з квітня 1997 року, свідчать дані Статистичного управління Європейського союзу. Лютневий показник становив 10,8%. Аналітики, опитані агентством Bloomberg, також прогнозували зростання безробіття до 10,9%.

Кількість безробітних в 17 державах єврозони в березні склала 17,4 млн осіб, що на 169 тис. вище лютневого рівня. Максимальний рівень безробіття як і раніше зафіксований в Іспанії - 24,1%, високе безробіття також відзначено в Греції - 21,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!