Британська ВР відмовляється від газопровідного проекту Набукко

П'ятниця, 25 травня 2012, 17:02

Британська нафтогазова компанія BP більше не розглядає газопровідний проект Набукко як спосіб доставки азербайджанського газу до Європи і вважає проект економічно недоцільним.

ВР, яка спільно з державною нафтовою компанією Азербайджану ДНКАР і норвезькою Statoil розробляє другу фазу гігантського газового родовища Шах-Деніз, тепер розглядає лише невеликий відрізок Набукко, відомий як Набукко Захід, йдеться у промові директора ВР з нафтопереробки та маркетингу Іена Конна, йдеться у повідомленні компанії, пише Reuters.

Учасники консорціуму Набукко планували зробити Шах-Деніз основним постачальником газу для 4000-кілометрової магістралі пропускною здатністю 30 мільярдів кубометрів на рік.

За їх планами, з родовища повинно було надходити щорічно 16 мільярдів кубометрів газу.

Реклама:

Лідер консорціуму австрійська OMV сподівалася заповнити трубу газом з Туркменії, Іраку і, можливо, навіть Ірану, але ВР вирішила, що газопровід, який наполовину порожній на початковому етапі, економічно необґрунтований.

BP з партнерами по Шах-Деніз розглядає можливість будівництва власної магістралі - Газопровід Південно-Східна Європа (SEEP), який пройшов би від турецького кордону до Угорщини і використовував би в основному вже існуючу інфраструктуру.

Крім цього, BP може підтримати проект Трансадріатичного трубопроводу (ТАР) німецької E.ON Ruhrgas і швейцарської EGL, який, за планом, пройде через Грецію і Албанію в Італію.

За словами Конна, партнери по Шах-Деніз ухвалять рішення про Набукко Захід до кінця червня, а остаточне рішення про маршрут постачання газу в Європу - до червня 2013 року.

Німецька електроенергетична компанія RWE, що входить в консорціум Набукко, вважає, що первинний проект ще може обговорюватися.

"Ми впевнені, що Набукко Захід виграє конкурс, і я все-таки вважаю, що початкова концепція Набукко ще буде обговорюватися", - заявив учасник ради директорів RWE Леонард Бірнбаум.

Крім RWE і OMV в консорціум входять угорська MOL, турецька Botas, болгарська BEH і румунська Transgaz.

Минулого тижня керуючий директор Набукко Райнхард Мічек висловив впевненість у життєздатності проекту.

На думку Єврокомісії, проект Набукко продовжує обговорюватися.

"Наскільки ми розуміємо, на класичній версії Набукко поки не поставлений хрест", - повідомила представник Єврокомісії Марлен Хольцнер, додавши, що для Еросоюза, що бажає знизити залежність від російського газу, назва газопроводу не важлива.

У квітні MOL в черговий раз піддала перспективи Набукко сумніву, не затвердивши річний бюджет компанії, що займається проектом, а потім повідомила, що готова продати частку в проекті.

ЄС у відповідь заявив, що Угорщина хоч і важлива для Набукко, але не є його головним учасником.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: