Україна вимагає поступок від країн, з якими майже не торгує

Понеділок, 21 травня 2012, 11:20

Україна висуває жорсткі вимоги в рамках переговорів про вступ Лаосу і Ємену до Світової організації торгівлі (СОТ).

В п'ятницю агентство Reuters передало слова урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького про те, що Україна звернулася до Лаосу і Ємену з проханням знизити тарифи на імпорт сільськогосподарської та металургійної продукції, передає "Комерсант".

"Українська металургійна галузь зацікавлена в експорті в Ємен і Лаос", - заявив П'ятницький.

В агентстві Reuters зазначають, що така позиція України викликає неприйняття не тільки в Ємені та Лаосі, а й в СОТ в цілому.

Реклама:

"Деякі торговельні дипломати вважають, що Україна тисне на нових кандидатів до СОТ через те, що її входження в організацію не було легким", - наголошується в статті.

Дійсно, ні Лаос, ні Ємен не є великими торговельними партнерами України. За даними Держстату, обсяг українського експорту в 2011 році до Ємену становив 17 млн доларів, а в Лаос - 0,05 млн.

При цьому Україна не має посольств в цих країнах - питання співпраці з ними за сумісництвом вирішують посли в Саудівській Аравії і Таїланді.

Раніше повідомлялося, що жорсткі вимоги Україна висувала в процесі вступу до СОТ Чорногорії, проте згодом навіть уклала договір про вільну торгівлю з цією країною.

Експерти частково підтримують таку політику держави.

У той же час, демонструючи твердість у переговорах з невеликими торговими партнерами, Україна відмовилася від участі в робочій групі зі вступу до СОТ Росії, що позбавило країну можливості істотно полегшити двосторонню торгівлю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!