Ціни на яйця знову почали рости

Середа, 16 травня 2012, 16:25

Відпускні ціни на курячі яйця на українських птахофабриках, після рекордного зниження в 1,5 разу, за останній тиждень знову додали в ціні.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на дані компанії "ПроАгро".

Так, на 12 травня 2012 середня відпускна ціна на яйця (С-1) на птахофабриках України збільшилася на 11% в порівнянні з попередньою звітною датою (03.05.12 р.) - до 3,91 гривні за десяток.

У компанії відзначають, що тенденція зниження відпускних цін на яйця була відзначена у другій декаді лютого (9,6 гривні за десяток - максимальна ціна з початку року) і тривала до першої декади травня.

Реклама:

У порівнянні з 12 квітня, середня відпускна ціна на яйце (С-1) на птахофабриках знизилася в 2,2 разу. У свою чергу, з початку року ціна на цю продукцію просіла удвічі.

На думку експертів компанії, яєчний бізнес сильно підданий коливанням попиту і сезонності, що значно впливає на ціноутворення в ньому.

Зіставлення собівартості виробництва і цін на яйця має економічний сенс тільки на рівні середньорічних показників, оскільки в період зниження попиту птахофабрики зазвичай реалізують яйця нижче рівня собівартості, а в період підвищення попиту намагаються встановити ціни, які покриють збитки несприятливих періодів.

За прогнозами експертів компанії, в травні-липні 2012 року ціни на яйця будуть коливатися - то трохи знижуючись, то збільшуючись. Тенденція зростання цін на курячі яйця почнеться ближче до серпня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: