Суд Великобританії, ініційований Жеваго проти Бабакова, перенесли в Україну

Четвер, 5 квітня 2012, 10:41

У грудні 2011 року компанія Ferrexpo повідомила про подачу до Верховного суду Великобританії позову проти кіпрської Gilson Investments (пов'язана з VS Energy Олександра Бабакова) щодо спору навколо пакету акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

Судовий процес у Великобританії призупинено, поки розгляд справи триває в Україні, бо таке рішення прийняв британський суддя, пишуть "Экономические известия".

Після численних судових баталій справа з`явилася в Господарському суді Полтавської області.

23 листопада 2011 Gilson Investments і низка інших компаній звернулися до цього суду для того, щоб оскаржити рішення зборів акціонерів ПГЗК від 2002 року про збільшення статутного капіталу.

Реклама:

Саме після цих зборів стартував процес переформатування 40,19%-ного пакета акцій ПГЗК, який був придбаний у підконтрольних VS Energy компаній.

За даними "Укррудпрому", позивачі добиваються скасування шести виданих ДКЦПФР свідоцтв про випуск акцій і скорочення статутного капіталу з нинішніх 1,902 млрд гривень до 16,447 млн гривень.

Поки що суд відклав розгляд справи до 12 червня 2012 року.

"Терміни розгляду безпосередньо залежать від конкретних обставин. Можна припустити, що це буде тривалий процес, що пов'язано з участю нерезидентів, і який, швидше за все, буде розглядатися не одне коло", - вважає юрист ЮФ "Астерс" Андрій Пожидаєв.

Проте ділова громадськість обговорює шанси на перемогу кожної компанії.

І питання можливої ​​реституції, тобто наслідків недійсності правочину, які полягають в поверненні сторонами всього отриманого за угодою, - найпопулярніший.

"Зараз гравці ринку цінних паперів або не вірять у серйозність загрози для основного бенефіціара Ferrexpo, або ж звикли до цих ризиків, - відзначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук.

За його словами, акції Ferrexpo впали на 3,3%, але це нормальна реакція але макроекономічні новини.

"Вважаю, що проведення реституції за даних обставин неможливо", - говорить Андрій Пожидаєв.

Справа в тому, що з часу продажу 40,19% акцій було проведено кілька додаткових емісій, в результаті яких частка Ferrexpo AG в ПГЗК зросла до 86%.

І зараз швейцарська Ferrexpo є власником 97,31% ПГЗК.

"Реституція - непроста процедура, тому що були проведені додаткові емісії акцій і перепродажу пакетів акцій, але всі ці складності не роблять реституцію неможливою, - вважає старший партнер ЮФ "Ілляшев і Партнери" Роман Марченко. - Є такий позов під назвою "Витребування майна з чужого незаконного володіння".

Якщо буде доведено, що пакет акцій неправомірно вибув з права власності, то, відповідно, можна його витребувати від сьогоднішнього балансоутримувача.

Реституція - досить поширене явище, яке відбувається кожного разу, коли договір купівлі-продажу визнається недійсним.

Втім, юристи згодні в одному - після того, як компанії "пограють мускулами" в залі суду, вони повертаються за стіл переговорів.

Але про що можуть домовлятися сторони?

"Позивач буде дивитися на вартість акцій Ferrexpo, 40% якої в даний момент оцінюються в 1 млрд доларів", - припускає Іван Харчук.

Інші учасники ринку вважають, що Олександру Бабакову можуть бути цікаві машинобудівні активи Костянтина Жеваго або пакет акцій "Одесаобленерго".

Проте все ж таки в умовах нестабільних ринків навряд чи контроль над промисловими підприємствами переважить гроші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: