Криза у єврозоні розхитує й російську економіку

Неділя, 29 квітня 2012, 19:29

Росія мало чим може зарадити у розв’язанні боргової кризи у зоні євро, проте наслідки кризи впливають і на російську економіку.

Про це заявив головний економіст "Сбербанку Росії", передає "Німецька хвиля".

За оцінками аналітиків найбільшого російського банку, боргова криза в єврозоні вже обійшлася російській економіці у кілька відсотків зростання.

Тим не менше, головний економіст "Сбербанку" Ксенія Юдаєва скептично оцінює вірогідність того, що Росія напряму втрутиться в ситуацію, аби допомогти ЄС із подоланням кризи.

Реклама:

"За винятком Кіпру, Росія ніде напряму не втручалася у розв’язання фінансових турбулентностей. Натомість Росія вже оголосила, що збільшить на 10 мільярдів відрахування до МВФ. І ці кошти можуть бути використані для допомоги ЄС", - зазначила Юдаєва.

За підсумками 2011-го року російська економіка зросла на 4,3%.

Це менше, ніж передбачалося за прогнозами.

Зовнішньоторговельний оборот РФ становив понад 821 мільярди доларів.

Водночас майже половина зовнішньої торгівлі Росії припадала на країни Європейського союзу й насамперед на ФРН, яка за обсягами торгівлі є другим після Китаю партнером Росії.

За словами старшого економіста "Сбербанку", в зв’язку з кризою в Єврозони зменшилась і готовність великих європейських компаній інвестувати в російську економіку.

Хоча, підкреслює вона, втрати для Росії сьогодні є значно меншими, ніж у пік глобальної економічної кризи 2008-2009 років, коли особливо постраждав банківський сектор.

Тим не менше, за прогнозами Юдаєвої, на стані російської економіки відіб’ється й ситуація з глобальними цінами на нафту та газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: