Податкова і Мінфін виступають проти зниження ставок оподаткування для ІТ-галузі

Середа, 25 квітня 2012, 18:07

Мінфін і Державна податкова служба не підтримують ініціативу істотного зниження ставок оподаткування для ІТ-галузі, що є у редакції законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції" (№ 9744).

Про це повідомив директор департаменту податкової та митної політики Мінфіну Микола Чмерук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми в цілому підтримуємо законопроект, проте відзначаємо, що зміни, які вносяться (до другого читання) - це приблизно 700 млн гривень на рік з бюджету. У зв'язку з цим необхідний пошук компенсаторів на випадок, якщо цей законопроект буде прийнятий", - сказав він.

Зокрема, за словами Чмерука, Мінфін та ДПС не підтримують поправки в законопроект, що пропонують знизити до 5% ставки податку на доходи (зарплату) працівників суб'єктів пільгового оподаткування індустрії програмної продукції, а також встановити ставку податку в розмірі 17% на доходи, що перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати.

Реклама:

У той же час Мінфін та ДПС підтримують передбачене першою редакцією законопроекту пропозицію застосовувати пільгове оподаткування лише до суб'єктів індустрії програмної продукції, середньооблікова кількість працівників якого становить не менше 10 людей.

Проти істотного зниження ставок оподаткування для IT-галузі, передбачених поправками до редакції законопроекту до другого читання, висловився також член профільного комітету Станіслав Аржевітін.

"Я поділяю думку уряду, тому що до першого читання у нас закон був прописаний так, що ми хочемо стимулювати галузь, але коли ми прийшли до другого читання, то виявилося, що ми стимулюємо всіх", - сказав він.

Нагадаємо, раніше заступник глави Мінфіну Сергій Рибак заявляв, що відомство не має заперечень до документа і підтримує ініціативу введення нових податкових ставок з метою стимулювання розвитку IT-сфери.

Верховна рада 22 березня підтримала більшістю голосів у першому читанні законопроект № 9744, який передбачає введення спецрежиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції.

Відповідно до прийнятої в першому читанні редакції документа, податок на прибуток нараховується суб'єктам індустрії програмної продукції за ставкою 16%, зниження інших ставок не передбачалося.

До другого читання ставку податку на прибуток пропонують знизити до 5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: