Нацбанк проаналізував березневу інфляцію

Вівторок, 24 квітня 2012, 17:45

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у березні зріс на 0,3%, а в річному вимірі споживча інфляція знизилася до 1,9%.

Сьомий місяць поспіль сезонно скоригований ІСЦ є від’ємним (‑0,2% в березні), йдеться у аналізі інфляції за березень 2012 року, що зробив НБУ.

За даними регулятора, продовжилося уповільнення базової інфляції в річному вимірі до 5,3% (базовий ІСЦ за місяць зріс на 0,1%).

"Темпи зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем оброблення, що входять до складу БІСЦ, зменшилися до 8,6% за рік під дією вторинних ефектів від зниження цін на сирі продукти. Вузька базова інфляція в річному вимірі зменшилася до 1,4%", - сказано в повідомленні.

Реклама:

Інфляція в березні, зазначили у Нацбанку, була переважно обумовлена її небазовою складовою, яка становила 0,4% (внесок у зміну ІСЦ – 0,2 в. п.), а небазовий ІСЦ в річному вимірі продовжував знижуватися (до -2,7%).

"Темпи зростання цін групи товарів і послуг, що регулюються адміністративно, зменшилися до 3,9% у річному вимірі (0,5% у березні), що обумовило внесок у зміну ІСЦ на рівні 0,7 в. п. (0,1 в. п. за місяць)", - повідомили у НБУ.

За даними регулятора, серед компонентів небазової інфляції протягом останніх 12 місяців найбільше зросли ціни на паливо (11,6%) під впливом підвищення вартості нафти на світових товарних ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!