У Присяжнюка планують заробити 115 мільярдів на земельній іпотеці

Вівторок, 27 березня 2012, 13:43

Агропромисловий комплекс України на першому етапі запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення може залучити до 115 млрд гривень за річної потреби галузі в кредитних коштах у 205 млрд гривень.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Іпотека (сільгоспземель) дасть можливість у шість-дев'ять разів збільшити обсяги кредитів для АПК, їх терміни - у 7-11 разів (до 35 років) під більш низькі відсотки (до 9%) та суттєво (до 100%) розширити доступність позик", - сказав він.

Безуглий вважає, що для успішної роботи механізму іпотеки землі необхідно створити державний земельний банк.

Реклама:

За його словами, спочатку банк повинен буде існувати за рахунок коштів держбюджету і надходжень від розміщення іпотечних облігацій під заставу державних сільгоспугідь.

Крім цього, перший заступник міністра припускає, що в нову банківську структуру будуть переведені кредити, залучені під гарантії уряду на міжнародних ринках.

"У разі своєчасних розрахунків і формування повної мережі фінустанов з 2018 року держзембанк зможе надавати 205 млрд гривень кредитів", - вважає Безуглий.

При цьому він зазначив, що державний зембанк не матиме виняткового права надання позик.

За його словами, комерційні банки також зможуть кредитувати аграріїв під заставу оренди землі.

Він також висловився проти обмежень на оренду сільгоспугідь, як це пропонувалося в початкових варіантах законопроекту про ринок земель.

"Думаю, що орендні обмеження будуть зняті під час голосування (за законопроект про ринок земель) у другому читанні. Загалом я проти будь-яких обмежень, крім купівлі в одні руки", - наголосив він.

Як повідомлялося, Верховна рада 9 грудня 2011 року прийняла в першому читанні законопроект про ринок землі. Нині документ готується до другого читання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!