Японія хоче більше українського зерна

П'ятниця, 23 березня 2012, 19:14

Перспективи експорту українського зерна на азіатські ринки, зокрема, до Японії, обговорювалися 22 березня на зустрічі керівництва компанії "Хліб Інвестбуд" з представниками японської державної корпорації Agriculture & Livestock Industries Corporation (ALIC).

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу "Хліб Інвестбуду".

У прес-службі поінформували, що метою візиту до України представників ALIC є вивчення та аналіз інформації про стан сільськогосподарського ринку України, її експортних можливостей, роботи транспортно-логістичних систем.

Згідно з повідомленням, під час зустрічі глава делегації ALIC Шунічі Шінкава зазначив, що через постійне зростання цін на зернові та нестабільності міжнародних ринків, Японія, яка є найбільшим світовим імпортером кормових зернових культур, веде інтенсивний пошук нових джерел постачання зерна.

Реклама:

"Ми не могли не звернути увагу на те, що Україна з кожним роком збільшує обсяги виробництва та експорту кормових зернових культур. Японські торгові компанії, що працюють з Україною, також демонструють зростання обсягів закупівель, зокрема, кукурудзи та пшениці", - відзначив Шінкава.

У повідомленні зазначено, що в поточному маркетинговому році (МР, липень 2011-червень 2012) Японія законтрактувала близько 1 млн тонн української кукурудзи, тоді як в минулому МР постачання цієї культури до Японії не здійснювалися.

Між тим, до березня 2012 року "відвантажено менше п'ятої частини запланованих обсягів", зазначає прес-служба з посиланням на генерального директора компанії "Хліб Інвестбуд" Роберта Бровді.

Серед причин невеликих обсягів експорту до Японію він назвав складні погодно-кліматичні умови в січні-лютому, а також логістичні проблеми із залізничною доставкою зерна в порти і пропускними потужностями останніх.

"Територіально Японія перебуває у логістичній зоні, яка передбачає економічну доцільність відправки зерна з Чорноморського регіону судами типу Panamax місткістю 50-60 тис. тонн. З 18 діючих портів Україні, тільки чотири можуть приймати і відвантажувати такі судна", - сказав Бровді.

Він також зазначив, що з причини виконання раніше укладених зовнішньоекономічних угод з іншими країнами "Хліб Інвестбуд" не здійснював контрактацію української кукурудзи в Японію в поточному сезоні.

"Проте, забезпечивши свою присутність на зерновому ринку регіону, зокрема, постачаннями продукції в Бангладеш, Південну Корею та інші країни, компанія "Хліб Інвестбуд" обов'язково займеться просуванням української зерна і на японський ринок", - підкреслив гендиректор компанії.

ТОВ "Хліб Інвестбуд" засноване в грудні 2004 року Державною акціонерною компанією (ДАК) "Хліб України".

Нині компанія є підрозділом ДПЗКУ, створеної в 2010 році на базі ДАК.

Японська державна корпорація Agriculture & Livestock Industries Corporation створена профільним міністерством Японії для виконання регулюючих, дотаційних та інтервенційних функцій на ринку сільгосппродукції.

У сфері впливу корпорації перебувають до 60% виробництва тваринницької продукції, овочів і цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!