Nokia позмагається з Apple за нано-sim стандарт

Середа, 21 березня 2012, 14:33

Apple веде наполегливу боротьбу з конкурентами - Motorola Mobility, RIM і Nokia - за те, щоб затвердити ще більш мініатюрні sim-карти формату нано-sim в якості індустріального стандарту.

Завдяки "наносімкам" наступне покоління смартфонів обіцяє стати ще компактніше, однак частина виробників мобільної техніки побоюються, що Apple в майбутньому купить цей патент і закриє його, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Ці побоювання можуть бути обгрунтованими, зауважує газета.

"Наносімки" на третину менше за площею і на 15% тонше і так дуже маленьких мікро-sim, які використовуються в тому числі в смартфонах iPhone4S від Apple і Lumia від Nokia.

Реклама:

Тому їх застосування вимагає спеціального конструктивного захисту - вбудованого контейнера.

"Телефони доведеться розробляти заново з урахуванням цього фактора", - розповіло джерело, знайоме з ходом обговорення нового стандарту.

Nokia наполягає, що її варіант має "суттєву технічну перевагу".

В минулому Apple виступала за скасування sim-карт як таких, але була змушена відступити під тиском стільникових операторів, які отримують частину виручки від їх продажу.

Затвердження нано-sim в якості нового стандарту залежить від рішення Європейського інституту телекомунікаційних стандартів (ETSI).

Цей незалежний орган вже на наступному тижні розгляне пропозиції, представлені Apple і конкуруючою групою.

У Nokia поки що більше голосів в ETSI для вирішального голосування, ніж у будь-якого іншого учасника - 92, однак Apple, можливо, вдасться домогтися переваги.

У розпорядження видання потрапили документи, які свідчать, що Apple у вівторок зареєструвала в Каннах для членства в ETSI шість своїх європейських підрозділів.

Будь-який підрозділ з виручкою більше 8 млрд євро може розраховувати на 45 і менше голосів.

Рішення про їх членство повинно бути винесено в середу; Nokia вже заявила протест.

Стандарт нано-sim запропонований компанією Giesecke & Devrient, розробником стандартних міні-sim.

Компанія зазначає, що зменшення розміру карти дозволить краще використовувати простір усередині смартфонів і розраховує, що перші пристрої на базі нано-sim з'являться вже в 2012 році.

На відміну від ситуації з міні-sim (25 на 15 мм) і мікро-sim (12 на 15 мм), конверсія мікро-sim в нано-sim простою обрізкою буде неможлива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: