"Нафтогаз" блокує зміни, бо боїться - ЄБРР

Середа, 29 лютого 2012, 10:18

Державна НАК "Нафтогаз України" могла би стати прибутковою компанією, але через свою непрозорість та керівництво, яке втілює досить непопулярні ідеї, зміни не відбуваються.

Таку думку висловив старший банкір Європейського банку реконструкції та розвитку Поль Шапіро в ході третьої щорічної конференцій Адама Сміта "Український енергетичний форум", передає "Українська енергетика".

"Керівництво НАК "Нафтогаз України" боїться змін, що його викорінять з теплої місцинки, тому і перешкоджає будь-яким змінам. Державна монополія могла бути досить прибутковою, але перетворена на збиткову компанію", – відверто заявив банкір.

Щоб змінити цю ситуацію, на його погляд, варто відкрити доступ до ресурсів видобутку нафти і газу, який може іти швидким темпом, а також проведення IPO "Нафтогаз України".

Реклама:

"Керівництво компанії цьому перешкоджає", – прямо говорить Шапіро.

Крім цього, він озвучив в голос й інше побоювання, що Україну повністю обійдуть газопроводами і українська газотранспортна система вже нікому буде не потрібна.

Непопулярним кроком, якого побоюється український уряд, є підвищення тарифів для населення, на яке не йдуть, на його погляд, виключно через політичні забобони.

"Сьогодні збитки можуть змінитись на ще більші збитки", – прогнозує співробітник ЄБРР, якщо не зважитись на непопулярний крок та не підвищити тарифи.

Вирішення таких важливих проблем, за запевнянням Шапіро, лежить в політичній площині та волі керівництва держави.

"Необхідні конкретні політичні рішення, підтримка ринкових рішень та прямі інвестиції на мільярди доларів", – запевняє він.

А для цього, за словами Шапіро, потрібні чіткі державні зобов’язання перед потенційними інвесторами та сміливість від самих політичних діячів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: