Думка експерта: Збільшення безготівкових розрахунків може дати колосальну економію для держави

Вівторок, 28 лютого 2012, 20:29

Скорочення готівкових платежів та збільшення частки безготівкових розрахунків в перспективі може дати колосальну економію для держави - десятки мільярдів гривень на рік.

Про це заявив генеральний директор Внутрішньодержавної небанківської платіжної системи "ГлобалМані" Олександр Тютюн.

"Вихід з готівкової зони дасть божевільну економію для країни. Зараз друк кожної двогривенної купюри обходиться державі в 70 коп, якщо врахувати витрати на її зберігання, інкасацію, то собівартість виходить вище 30% номіналу вартості самої купюри", - зазначив Тютюн.

Даний приклад наочно демонструє, наскільки витратним для держави є оборот "паперових" грошей, підкреслив фінансист.

Реклама:

За його словами, стратегія переходу на безготівкові розрахунки є пріоритетною, і як показує практика європейських країн, саме ця стратегія дозволяє вирішити ряд найважливіших завдань для підвищення ефективності всієї фінансової системи.

"Якби настало чудо і рівень безготівкових розрахунків в Україні досяг європейського (80-90% від загального обсягу розрахунків), держава отримала б додатково 35-50 млрд гривень вільних грошей, які можна було б направити в реальну економіку і на соціальні програми", - аргументував свою позицію генеральний директор внутрішньодержавної небанківської платіжної системи.

Він висловив упевненість в тому, що державі вигідно стимулювати скорочення витратного готівкового обігу.

"Поки що населення вважає за краще тримати заощадження в мішках, панчохах і платити готівкою. Необхідно взяти за основу стандарти європейських країн, і створити відповідні правові механізми, які підвищать рівень безготівкових розрахунків, забезпечивши належний рівень їх надійності в Україні", - підкреслив Тютюн.

Як відомо, в 2011 році в Україні, за даними НБУ, обсяг безготівкових платежів становив 46 млрд гривень, але частка безготівкових платежів у загальному обсязі операцій з платіжними картами залишається невеликою - 8%.

Інші операції, яких було зроблено на 529,6 млрд гривень, припали на зняття готівки в банкоматах і касах банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!