Греція повинна покинути єврозону без допомоги ЄС - глава ЦБ Чехії

Понеділок, 9 січня 2012, 10:48

Греції доведеться покинути єврозону без нової масштабної допомоги Євросоюзу.

Про це заявив керуючий Центральним банком Чехії Мирослав Зінгер, передають "Риа новости".

"Якщо не буде політичної волі дати Греції величезну кількість грошей з європейських структурних фондів, то я не бачу ніякого іншого рішення, крім виходу з єврозони і масштабної девальвації нової грецької валюти", - сказав Зінгер.

Греція фінансує 360-мільярдний борг за рахунок кредитів ЄС і МВФ. У жовтні 2011 року європейські лідери постановили, що 110-мільярдний пакет кредитів, які виплачуються з травня 2010 року недостатній.

Реклама:

Натомість був розроблений новий 130-мільярдний пакет, який включає пряме фінансування Греції, оплату обміну облігацій з дисконтом і рекапіталізацію місцевих банків.

За словами Зінгера, видані до нинішнього часу кредити Греції тільки відтягували необхідні рішення і давали багатим грекам можливість вивести гроші за межі країни.

"Це знижує надійність Європи і бажання не європейських країн позичати або надавати новий капітал МВФ для допомоги Європі", - додав глава чеського ЦБ.

Чехія планує перейти на використання євро, але поки що використовує власну валюту - чеську крону.

Глава ЦБ Чехії також розкритикував програму МВФ про допомогу країнам єврозони, які зіткнулися з бюджетними і борговими проблемами.

"Греція зайняла двічі, Португалія та Ірландія - один раз, і виходить, що програма допомоги добре працює тільки в Ірландії", - сказав Зінгер.

За його словами, рішення боргової кризи в ЄС зажадає рекапіталізації банків на континенті.

"Нам потрібно перестати робити вигляд, що ми більше ніколи не будемо вдаватися до рекапіталізації банків. У зв'язку з грецькою кризою, можливо, буде необхідно вливати гроші навіть у вельми великі банки, які зазнають збитки", - сказав Зінгер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: