Мінекономрозвитку хоче скасувати мінімальні ціни на цукор

Понеділок, 30 січня 2012, 09:31

В Україні можуть скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

З такою пропозицією виступило Міністерство економічного розвитку і торгівлі і його вже підтримали найбільші цукровиробники, пише "Коммерсант-Украина".

В умовах надвиробництва цукру 2012 року експерти очікують закриття чверті заводів, які не мають своєї сировинної бази.

Скасувати мінімальні ціни на цукровий буряк і цукор, що діють з 1999 року, 27 січня запропонувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Реклама:

Відповідний проект закону був оприлюднений на сайті міністерства в п'ятницю.

У документі зазначено, що існування мінімальних цін на дану продукцію є неефективним механізмом регулювання ринку і в даний час "ускладнює діяльність його учасників, обмежуючи конкуренцію і стримуючи підприємницьку ініціативу".

Складнощі у компаній виникли після того, як ринкова ціна на цукор опустилася нижче встановленої урядом мінімальної - 4,9 грн/т (без ПДВ).

А за торгівлю цукром за ціною нижче мінімальної передбачається штраф у розмірі подвійної вартості реалізованої продукції.

Середня оптова ціна цукру в січні, за даними учасників ринку, склала менше 4,6 грн/т. Така ситуація пояснюється тим, що завдяки гарному врожаю цукрових буряків на українських підприємствах в 2011 році був проведений рекордний за останні три роки обсяг цукру - 2,33 млн тонн, при внутрішньому споживанні 1,7-1,9 млн тонн.

"В 2012 році очікується збереження низької відпускної ціни на цукор. Ринок повинен переварити зайві обсяги ", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

Найбільші виробники цукру в Україні підтримують ініціативу уряду.

"Тільки ринок може регулювати ціни", - заявив генеральний директор компанії Astarta Віктор Іванчик. Г

олова наглядової ради Гнідавського цукрового заводу Ярослав Галькевич вважає, що ціни необхідно формувати шляхом інтервенцій або закупівель в аграрний фонд, як це робиться в розвинених країнах.

Учасники ринку відзначають, що великі агрохолдинги, які мають власну сировинну базу з потужностями виробництва цукру, вже давно знайшли механізми ухилення від сплати штрафів при реалізації продукції за ціною нижче мінімальної.

"Цукровий завод знаходиться на загальній системі оподаткування, в той час як агровиробник - на фіксованому податку. Для оптимізації оподаткування завод купує у свого сільгоспвиробника буряк за завищеною вартістю. В результаті прибуток залишається у сільгоспвиробника", - розповідає джерело.

Потім, за словами співрозмовника, щоб уникнути сплати штрафу за торгівлю цукром за ціною нижче мінімальної, завод може укласти договір з афілійованою структурою, продавши цукор дорожче, а вона в свою чергу займається збутом за ринковими цінами.

Експерти підкреслюють, що в нових умовах торгувати буде вигідно тільки підприємствам, які мають власну сировинну базу.

"Все буде залежати від того, наскільки розвинена власна сировинна база у підприємства", - упевнений директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка.

За його оцінками, наступного року може закритися чверть з 77 цукрових заводів України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: