Фірташ захистився від російського спирту митом на метанол

Понеділок, 30 січня 2012, 09:20

Україна ввела імпортні мита на російський метанол на рівні - 58%.

Ці заходи ініціював сєвєродонецький "Азот", для якого газ - основна сировина для випуску метанолу - обходиться дорожче, ніж для російських підприємств, пише "Коммерсант-Украина".

Проте основні постачальники все одно отримали виняткові умови: для "Єврохіму" ставка залишиться нульовою, а для "Щекіноазота" - всього 10%.

27 січня стало відомо, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) встановила диференційовані антидемпінгові мита для російських постачальників метанолу.

Реклама:

Рішення вступає в силу через 30 днів. Після цього ставка імпортного мита на метанол залишиться нульовою для МХК "Єврохім" та її підприємств.

Для "Щекіноазота" ставка зросте до 9,4%, для інших постачальників - до 57,91%.

Метанол використовується як денатурату в парфумерному виробництві. У газовій промисловості він служить засобом усунення гідратів (через низьку температуру замерзання і хорошу розчинність).

Також метанол застосовують для випуску формальдегіду, формаліну, оцтової кислоти, а також ряду ефірів (МТБЕ і ДМЕ), ізопрену.

У Росії метанол випускають менше 10 підприємств, найбільші з яких - "Метафракс", підприємства "Єврохіму" і "Щекіноазот".

Загальний обсяг виробництва - понад 4 млн тонн. Проте всі вони постачають незначні обсяги в Україну. Так, у січні-листопаді 2011 року туди з Росії було ввезено всього 34 тис тонн метанолу на 11 млн доларів.

Рішення МКМТ стало підсумком ряду антидемпінгових розслідувань, останнє велося з 2010 року по скарзі сєвєродонецького "Азоту" (входить в Group DF Дмитра Фірташа).

Компанія вказувала, що ціна імпорту російської продукції в 2010 році була нижчою собівартості та ціни продажу на внутрішньому ринку країни.

Через це "Азот" втратив 12,17% внутрішнього ринку, а також майже повністю втратив прибуток від поставок метанолу внутрішнім споживачам. Чистий прибуток підприємства за метанолом знизилася на 97,87%.

Випуск метанолу у зв'язку з кризою скоротився майже на 42%. Експорт цієї продукції не здійснюється "Азотом" вже кілька років через її неконкурентоспроможность. А в 2010 році компанії довелося навіть зупинити виробництво метанолу через збитковість.

Формально висновки комісії підтверджують демпінг і встановлюють мита на загороджувальному рівні.

Однак, за даними джерел на хімічному ринку, основними постачальниками метанолу в Україну є "Єврохім" і "Щекіноазот", які як раз і отримали виняткові умови.

Костянтин Юмін з Raiffeisenbank вважає введення мит швидше превентивним заходом Україні у світлі можливого зростання цін на газ, який використовується в якості сировини для виробництва метанолу.

Для низки українських підприємств ціна на газ дійсно нещодавно різко зросла.

Мова йде про хімічний холдинг Дмитра Фірташа, в який, крім "Азоту", входить концерн "Стирол", "Рівнеазот" і черкаський "Азот" (споживають близько 6 млрд кубометрів газу рік).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: