"Укрпатент" опинився під загрозою знищення?

Середа, 18 січня 2012, 14:55

Трудовий колектив "Укрпатенту" звернувся з відкритим листом до президента України, голови парламенту і прем'єр-міністра і готовий почати безстроковий страйк у рамках чинного законодавства.

Як повідомляється в листі колективу, підписаному головою профспілкового комітету "Укрпатенту" Оленою Левічевою, основна причина передстрайкової ситуації в тому, що державна система правової охорони інтелектуальної власності опинилася під загрозою знищення, передає "Лігабізнесінформ".

"Вже майже вісім місяців українська система правової охорони інтелектуальної власності перебуває в стані колапсу, викликаного, як вважає трудовий колектив "Укрпатенту", незаконними діями з боку Держслужби інтелектуальної власності", - йдеться в листі.

"Керівник Держслужби інтелектуальної власності Миколи Паладій, всупереч державним інтересам України, активно здійснює заходи щодо створення наддержавного органу СНД (зі штаб-квартирою в Москві) в області реєстрації "євразійських" торгових марок і приєднання до Євразійської патентної конвенції. Це зробить неможливим подальше існування "Укрпатенту", призведе до відтоку з України в РФ грошових коштів, одержуваних за проведення експертиз і видачу патентів,свідоцтв на об'єкти інтелектуальної власності ", - пояснює Левічева.

Реклама:

У листі повідомляється, що на підприємстві вже незаконно звільнили директора "Укрпатенту" Аллу Жарінову і всіх її заступників, а також ряд фахівців, які намагалися висловлювати своє обурення з приводу планомірного знищення "Укрпатенту".

Реакцією майже семисот фахівців "Укрпатенту" стала позачергова конференція трудового колективу, яку працівникам вдалося провести біля стін підприємства 11 січня 2012 року.

Колектив одноголосно висловив недовіру керівникові Держслужби інтелектуальної власності Паладію та його заступникам, тимчасово виконуючому обов'язки директора "Укрпатенту" Юрію Петрову, а також висунув вимоги про скасування наказів про незаконні звільнення працівників "Укрпатенту".

У листі також повідомляється, що в серпні 2011 року Паладій вже робив спроби реструктуризувати держпідприємство "Український інститут промислової власності". Але в ситуацію на прохання працівників втрутився прем'єр Микола Азаров, який доручив міністрові освіти і науки Дмитру Табачнику задовольнити вимоги трудового колективу.

На півроку спроби по знищенню підприємства були припинені, однак зараз тиск на "Укрпатент" та його колектив з боку держслужби відновлено.

"Трудовий колектив "Укрпатенту" готовий почати безстроковий страйк у рамках чинного законодавства", - сказано в листі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: