Венесуела виплатить Exxon Mobil 908 мільйонів за націоналізацію активів

Неділя, 1 січня 2012, 12:26

Влада Венесуели виплатить американській компанії "Екссон мобіл" суму 908 млн доларів як компенсацію за націоналізацію її активів. 

Про це повідомив представник американського нафтового гіганта, не уточнивши при цьому деталей."Екссон мобіл" пішла з венесуельського ринку в 2007 році після того, як влада країни оголосила про націоналізацію нафтогазового сектора, передає ИТАР-ТАСС.

З тих пір розмір компенсації, яку Каракас мав виплатити американській корпорації за втрату чотирьох ліцензій на розробку венесуельського нафтового родовища в басейні річки Оріноко, залишалося неврегульованим.

"Екссон мобіл" подала позов до арбітражного комітет Всесвітнього банку з вимогою виплатити їй суму в розмірі 20 млрд доларів, але потім знизила фінансові вимоги до влади Венесуели до 6 млрд.

Реклама:

У 2007 році президент Венесуели Уго Чавес підписав указ про націоналізацію всіх нафтових родовищ, які до цього часу самостійно розроблялися іноземними компаніями.

Згідно з документом, всі діючі в районі покладів важкої нафти басейну річки Оріноко іноземні компанії зобов'язуються передати під контроль державної нафтогазової корпорації "Петролеос де Венесуела" всі нафтопромисли.

При цьому якщо зарубіжні компанії бажають продовжувати діяльність на території Венесуели, вони зобов'язувалися передати державі не менше 60% акцій у своїх нафтогазових проектах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!