Болгарія відмовилася від спільного нафтопроводу з Росією

П'ятниця, 9 грудня 2011, 10:31

Болгарія вирішила розірвати договір про спорудження нафтопроводу "Бургас-Александропуліс", укладений у 2007 році з Росією та Грецією.

Цей проект від самого початку був суперечливим з фінансової та екологічної точок зору, нагадує Deutsche Welle.

Новий нафтопровід мав знизити обсяг транспортування нафти танкерами через перевантажені турецькі протоки Босфор і Дарданелли.

Як пояснив міністр фінансів Болгарії Симеон Дянков, Софія не має можливості виконати свої фінансові зобов'язання за цим проектом.

Реклама:

Водночас заборгованість, яка уже виникла перед консорціумом Transbalkan Pipeline, обсягом близько 6 млн євро, буде сплачена, запевнив він.

51% акцій в проекті, бюджет якого оцінюється в 1 млрд євро, належить Російській Федерації, по 24,5% – Болгарії та Греції.

Російська нафта мала надходити з болгарського порту Бургас в Чорному морі до міста Александропуліс на узбережжі Егейського моря через нафтопровід протяжністю близько 300 кілометрів та з пропускною здатністю 50 млн тонн на рік.

Консервативний уряд у Софії постійно наголошував, що проект є "невигідним" для Болгарії, також неодноразово висловлювалися зауваження стосовно пов'язаних із ним екологічних ризиків.

Туристична галузь, яка приносить лише в цьому регіоні Болгарії щонайменше 4 млрд євро доходів на рік, енергійно протестувала проти будівництва нафтопроводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: