У Азарова хочуть випускати валютнi ОВДП

Четвер, 8 грудня 2011, 14:31

Кабінет міністрів має намiр номiнувати облiгацiї внутрiшньої державної позики (ОВДП) не лише в нацiональнiй, а й в iноземнiй валютi.

Вiдповiдний проект поправок до закону "Про цiннi папери та фондовий ринок" (№9548) Кабмiн внiс до Верховної ради 7 листопада, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згiдно оприлюдненим у четвер з документом, пропонується також дозволити продаж ОВДП за валюту, тодi як нинi вiн дозволений лише у гривнi.

"Ухвалення закону надасть можливiсть залучити кошти в економiку України, зменшити вартiсть валютних запозичень та позитивно вплине на платiжний баланс", - iдеться в пояснювальнiй записцi, пiдготовленiй Мiнiстерством фiнансiв.

Реклама:

Як повiдомлялося, наприкiнцi вересня 2011 року уряд розширив перелiк ОВДП середньостроковими (вiд року до п'яти) i довгостроковими (понад п'ять рокiв) облiгацiями з iндексованою вартiстю, при погашеннi яких враховується змiна курсу гривнi до долара з моменту розмiщення.

Iндексацiя номiнальної вартостi такої облiгацiї здiйснюється на дату її погашення вiдповiдно до змiни середньозваженого курсу гривнi до долара на мiжбанкiвському ринку за календарний мiсяць, що передує первинному розмiщенню та погашенню облiгацiй.

При цьому в разi змiцнення курсу гривнi до долара номiнальна вартiсть не iндексуватиметься, а виплата купона здiйснюється раз на пiвроку й без урахування змiни курсу гривнi до долара.

Цей iнструмент був цiкавий банкам з iноземним капiталом для формування резервiв за валютними зобов'язаннями, якi ранiше формувались у валютi, i якi тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривнi.

Дебютне розмiщення нових ОВДП вiдбулося 4 жовтня. Вiдтодi Мiнфiн залучив близько 7 млрд грн., проте останнє результативне розмiщення вiдбулося 18 листопада.

Голова Нацбанку Сергiй Арбузов наприкiнцi листопада повiдомив, що НБУ розраховує на випуск урядом облiгацiй внутрiшньої держпозики (ОВДП) для фiзичних осiб, а зi свого боку до кiнця року має намiр запропонувати населенню iнвестицiйнi монети та iнвестицiйнi сертифiкати з прив'язкою до вартостi золота.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!