Росія вимагатиме гроші від Болгарії через її вихід із проекту

Вівторок, 27 грудня 2011, 11:24

Росія вимагатиме від Болгарії відшкодування понесених витрат за проектом Бургас-Александруполіс, з якого болгарська сторона вийшла на початку грудня.

Про це заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, передає УНІАН.

"Повинна бути проведена інвентаризація витрат, які були понесені. Відповідно до чинних процедур, вони будуть пред`явлені болгарській стороні для погашення", - сказав Шматко.

При цьому міністр зазначив, що Росія вчасно вжила заходів з будівництва нових трубопроводів для диверсифікації ризиків і зараз стабільності російського експорту нафти нічого не загрожує.

Реклама:

Про те, що Болгарія все ж вирішила покинути проект нафтопроводу Бургас - Александруполіс, який вона повинна була реалізовувати разом з Росією та Грецією, повідомив на початку грудня міністр фінансів країни Симеон Джанков.

Заява прозвучала через місяць після того, як болгарська влада схвалила оцінку впливу нафтопроводу на навколишнє середовище (ОВНС).

У проекті Бургас - Александруполіс беруть участь три російські компанії - "Транснефть", "Роснефть" і "Газпромнафта", кожній з них належить по 17% в проекті.

Болгарія гальмувала проект уже не перший рік і влітку минулого року навіть погрожувала вийти з нього через брак коштів, але далі заяв справа не пішла.

У липні глава "Транснефти" Микола Токарєв назвав позицію Болгарії за проектом образливою для Росії і заявив, що труба може бути побудована і в обхід болгарської території. Подробиць він не повідомив, але експерти говорили, що альтернативою Болгарії могла б стати Румунія.

Бургас - Александруполіс - проект трансбалканського нафтопроводу довжиною 280 кілометрів. Передбачалося, що потужність труби складе 35 млн тонн нафти на рік.

Вартість проекту оцінюється в 1-1,5 млрд доларів.

Основне завдання проекту - розвантаження проток Босфор і Дарданелли.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: