Кабмін хоче сам визначати розмiр пільг

Четвер, 22 грудня 2011, 15:56

Кабмін просить парламент зберегти за собою право у 2012 роцi встановлювати порядок i розмiр надання рiзних пiльг окремим категорiям громадян, зокрема учасникам i дiтям вiйни, постраждалим вiд Чорнобильської катастрофи iнвалiдам, учасникам вiйни в Афганiстанi.

Вiдповiдно до прикiнцевих положень проекту держбюджету на 2012 рiк, пiдготовленого до другого читання, виплати здiйснюватимуть з огляду на наявний фiнансовий ресурс держбюджету i бюджету Пенсiйного фонду на 2012 рiк, передає "Інтерфакс-Україна".

В Українi до недавнього часу iснувала практика щорiчного призупинення законом про держбюджет дiї законiв про надання рiзних пiльг або пiдвищених виплат окремим категорiям громадян, зокрема учасникам i дiтям вiйни, постраждалим вiд Чорнобильської катастрофи iнвалiдам, учасникам вiйни в Афганiстанi.

Однак Конституцiйний суд 22 травня 2008 року визнав неконституцiйним обмеження законом про держбюджет-2008 прав громадян, закрiплених законами, що зокрема стосуються обмежень виплат пенсiй за iнвалiднiстю чорнобильцям.

Реклама:

Пiсля цього суди розпочали ухвалювати рiшення, якi зобов'язують державу сплачувати пiдвищенi пенсiї.

За даними вiце-прем'єра Сергiя Тiгiпка, з початку цього року по червень суди присудили чорнобильцям та дiтям вiйни 3,5 млрд гривень додаткових пенсiй, тодi як за весь 2010 рiк - 2 млрд гривень.

У свою чергу, Верховна рада з iнiцiативи уряду в червнi цього року внесла поправки до закону про держбюджет-2011, згiдно з яким виплати здiйснюються в розмiрах, встановлених Кабміном з огляду на наявний фiнансовий ресурс бюджету Пенсiйного фонду.

Вiдповiдна постанова уряду набула чинностi 23 липня.

Скорочення пенсiйних виплат призвело до масових протестiв по всiй Українi.

Однак, за словами Тiгiпка, у разi вiдмови вiд цiєї норми на виплати чорнобильцям необхiдно додатково 6,6 млрд гривень, учасникам вiйни - 10 млрд гривень, дiтям вiйни - 10 млрд гривень, а всiм пiльговим категорiям - 170 млрд гривень.                                                                  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: