"Газпром" не може заповнити всі експортні газопроводи - ЗМІ

Вівторок, 20 грудня 2011, 11:18

Стратегічний трубопровід "Газпрому" - "Північний потік", будівництво якого обійшлося в 8,8 млрд євро, вийде на проектну потужність не раніше 2014 року.

Про це пише газета "Ведомости".

Як відомо, на початку листопада глави чотирьох держав - Росії, Німеччини, Голландії і Франції - урочисто запустили першу нитку газопроводу "Північний потік" (він же Nord Stream).

По трубі через Балтійське море газ вперше надходить з Росії до Німеччини безпосередньо.

Реклама:

У 2012 році повинна запрацювати друга черга, і сукупна потужність газопроводу складе 55 млрд кубометрів на рік.

"У 2012 р. по Nord Stream може бути прокачано до 27,5 млрд куб. м газу ", - обіцяв заступник голови правління" Газпрому "Олександр Медведєв.

Але виявилося, що у концерну інші прогнози. Навіть в 2014 р. транспортування по "Північному потоку" може скласти лише 49,4 млрд куб. м, говориться в матеріалах "Газпрому" до сьогоднішнього засідання ради директорів.

Недозавантажений буде і чорноморський газопровід "Блакитний потік", який запустили ще в 2003 р.

"Фактичне транспортування газу по газопроводу та проектна потужність - це різні речі. Проектна потужність - це максимальний обсяг, який труба може прокачати на добу, виражений в річному численні. Максимальне прокачування існує тільки в осінньо-зимові піки завантаження, а в інший час - сезонна нерівномірність. Цим і пояснюються цифри в матеріалах [до ради]", - пояснив представник "Газпрому".

В оператора газопроводу - Nord Stream AG - інші дані. 55 млрд куб. м - це здатність газопроводу по "реального", а не теоретичногопрокачування, ця цифра є базовою для розрахунків майбутньої виручки компанії, говорить представник Nord Stream Френк Дадлі.

Сам оператор надає транспортні потужності в повному обсязі, додає інший представник Nord Stream.

У Nord Stream і "Газпрому" є договір "качай або плати", але, які обсяги прокачування вказані там, в компаніях не розкривають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: