У "Нафтогазі" скаржиться, що ЄС не дав жодного цента на модернізацію ГТС

Вівторок, 20 грудня 2011, 09:21

Європа визнає потенціал української ГТС, але ще не дала жодного цента на її модернізацію.

Про це заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун у понеділок в ефірі "5 каналу", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Потенціал цієї унікальної системи і за технічними можливостями і за параметрами її надійності, її стабільності в роботі - сумнівів не викликає. Про це говорять всі стани Європи, які отримують транзитом російський газ. Але для того, щоб утримувати її сьогодні в тому стані, як вимагають світові стандарти - з усією економікою з усім ККД, туди треба вливати відповідні кошти", - зазначив він.

"НАК приступила до модернізації за рахунок своїх коштів. Паралельно з цим починаючи з 2009 року, з меморандуму брюссельського, ми й сьогодні, можу відкрито сказати, не отримали ще жодного цента на модернізацію. Ми очікуємо остаточного звіту компанії "МакМакдональд" із підготовленим документом і маємо у першому кварталі отримати перші 308 мільйонів на модернізацію ГТС від європейських організацій", - додав Чупрун.

Реклама:

"Національне надбання України - ГТС - треба зберегти, тобто завантажити гарантовано. Гарантії повинні бути отримані і від власника енергоресурсів, тобто Росії, і від споживача енергоресурсів, тобто Європи. І ми будемо готові повністю виконати свої зобов'язання, але з гарантією. Всіма силами. З усією відповідальністю, зважено і усвідомлено. Треба знаходити будь-які шляхи, щоб не перетворити нашу ГТС на металобрухт", - підкреслив заступник глави "Нафтогазу".

"ГТС можна використовувати і оцінити тільки на тристоронній рівні: Росія як постачальник, Україна як транзитер, і Європа як споживач", - додав він.

"Подія, що сталася за межами нашої країни - це відкриття підземного сховища газу в Сербії. На ньому був присутній пан Міллер, голова "Газпрому". Тут прозвучала відверто конкретна фраза про те, що "Південний потік" буде існувати. Я вам скажу - це найсерйозніший дзвінок для України, якщо хочете - це пряма загроза ГТС України", - наголосив Чупрун.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!