Україні не вдається знизити рівень тінізації економіки

П'ятниця, 2 грудня 2011, 11:18

Україні не вдається знизити рівень тінізації економіки, хоча детально її визначити вітчизняні науковці поки не можуть.

Про це повідомляє канал 24.

За різними підрахунками, обсяг тіньового сектору сягає від 15 до 52% ВВП.

А рівень тіньової зайнятості, за оцінками Міжнародної організації праці, 9%.

Реклама:

Тим часом, згідно з Програмою економічних реформ, до 2014 року Україна має знизити тінь на третину.

“Україна входить до 20-ки країн лідерів з найбільшим обсягом відтоку тіньового капіталу. Його обсяг з 2000 по 2008 роки становив понад 82 млрд доларів, що в 2,5 рази перевищує обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну на кінець цього періоду”, - сказала завідувач відділу Інституту стратегічних досліджень Тетяна Тищук.

Утім, боротися з тінню напередодні кризи справа небезпечна, попереджають фахівці. Адже неофіційні доходи дозволяють громадянам вижити тоді, коли офіційні можуть і не надходити.

“Про це треба теж пам’ятати: це - амортизатор. Він завжди був присутнім, він виконував функцію подушки. Діяти треба вкрай обережно. Точкові удари в цьому випадку не годяться”, - переконаний виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Однією з складових такої політики, на думку Устенка, може бути мінімізація обігу готівки, і, відповідно, популяризація безготівкової форми розрахунків.

Саме правильний розвиток фінансового сектору, вважає експерт, дасть Україні шанс з часом детінізувати значну частину економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: