Фермери відмовляються продавати зерно задешево

Понеділок, 12 грудня 2011, 18:14

Торговельно-закупівельна активність на українському ринку зернових нині лишається невисокою.

Незважаючи на те, що багато покупців розраховували на збільшення кількості та обсягів пропозицій продовольчої і фуражної пшениці, ячменю та жита з боку їх власників перед новорічними святами, кількість пропозицій зернових істотно не збільшилася, повідомляє портал "Дело" із посиланням на дані "АПК-Інформ".

Багато сільгоспвиробників, як і раніше, не поспішають продавати зернові.

Основними причинами даної ситуації аграрії називають неприйнятно низькі ціни попиту, а також погану схожість посівів озимих культур.

Реклама:

Також чималу роль в ситуації, що склалася, відіграє великий валовий збір кукурудзи.

Сільгоспвиробники вважають більш доцільним поповнювати оборотні кошти за рахунок її реалізації, ніж за рахунок продажів інших зернових культур.

Подібний розвиток подій призводить до того, що багато переробників стикаються з труднощами при формуванні необхідних запасів фуражного та продовольчого зерна, повідомляючи, що купувати їм вдається в основному невеликі партії зернових.

Лише в поодиноких випадках покупці інформують про надходження великотоннажних обсягів зерна (в основному ідеться про фуражні культурих), однак, за їхніми словами, подібні продажі обумовлені гострою потребою сільгоспвиробників у грошових коштах.

У більшості ж випадків реалізовані партії зернових становлять від 100 до 300 тонн.

Незважаючи на це, покупці поки не готові істотно збільшувати ціни попиту для активізації темпів надходження пшениці, ячменю та жита, розраховуючи, що з початку нового календарного року частина аграріїв почне більш активно продавати зернові.

Так, найчастіше закупівельні ціни на продовольчу пшеницю становлять 1700-1800 грн/т, на жито - 1600-1700 грн/т, на пшеницю групи Б і 6 класу - 1450-1600 грн/т, на фуражний ячмінь - 1600-1800 грн/т (з урахуванням вартості доставки на підприємство).

Разом із тим, сільгоспвиробники налаштовані стримувати продажі доти, поки ціни на них не виростуть.

Зокрема, на продовольчу пшеницю - до 1900-2000 грн/т, жито - до 1800 грн/т, фуражну пшеницю - до 1600 грн/т, ячмінь - до 1800 грн/т (без урахування вартості доставки).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!