Азаров зізнався, що газ для України коштує вже 460 доларів

Четвер, 3 листопада 2011, 09:19

Реальна розрахункова вартість російського газу для України перевершила очікування Кабміну.

У четвертому кварталі 2011 року ціна на газ становить 456 доларів за 1 тисячу кубометрів замість 400 доларів, озвучених раніше в прогнозах Міненерговгулля.

Про те, що Україна платить "Газпрому" 456 доларів за тисячу кубометрів в четвертому кварталі 2011 року повідомив прем'єр Микола Азаров, пишуть "Экономические известия".

За його словами, ця ціна враховує знижку в 100 доларів за так званими харківськими угодами.

Реклама:

Уряд обіцяє здійснити низку заходів зі скорочення залежності від зовнішніх поставок газу та скорочення його споживання.

Голова Міненерговугілля Юрій Бойко повідомив, що рівень енергії з альтернативних джерел в Україні за підсумками 2011 року збільшиться в 2,5 рази. А в 2012 році цей показник, як очікується, має зрости ще в 4 рази, що дозволить довести рівень альтернативної енергетики в загальному енергобалансі країни до 3,4%.

На думку експертів, істотно нарощувати власний видобуток вуглеводнів Україна не зможе без підтримки іноземних інвесторів, оскільки у держави немає достатньо коштів на придбання сучасних технологій для розробки складних родовищ на суші і на морі.

Приміром, за словами голови державної нафтогазової компанії Туреччини Мехмета ТПАО Уйсала, Туреччина, яка на 70-80% залежить від імпорту нафтогазових ресурсів, витратила вже більше 4 мільярдів доларів на розвідку тільки нафтових родовищ Чорноморського шельфу, з яких державних коштів - 500 мільйонів доларів.

Україна також може залучити досить інвестицій у видобуток, якщо створить сприятливі умови для інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!