Уряд планує нову ціну на український газ

Середа, 26 жовтня 2011, 09:56

Уряд прагне підвищити інвестиційну привабливість розробки вітчизняних газових родовищ, змінивши порядок ціноутворення на газ, видобутий в Україні.

НКРЕ розробила проект нового порядку визначення ціни природного газу власного видобутку для газодобувних компаній, пишуть "Экономичесике известия".

У документі пропонується при розрахунку ціни за основу брати операційні витрати і розрахункову прибуток компаній, а також рівень рентної плати за природний газ власного видобутку, яка розраховується відповідно до ставок, встановлених у Податковому кодексі.

Таким чином, в НКРЕ розраховують встановити єдині принципи формування цін на природний газ, нафтовий газ, газ вугільних родовищ і газ сланцевих пластів.

Реклама:

Крім того, розробники нових правил сподіваються, що вони будуть сприяти формуванню обґрунтованих цін на газ вітчизняного видобутку.

Діючий порядок, викликав невдоволення у газодобувних компаній, оскільки майже не враховував фінансові та ринкові умови їхнього бізнесу в Україні, що не сприяло формуванню конкурентних цін на газ з урахуванням витрат.

У цьому зв'язку АТ "Укрнафта", в якому 50% +1 акція належить НАК "Нафтогаз України", але менеджмент підконтрольний групі "Приват", навіть судилося з НКРЕ.

Однак суперечка виявилася безуспішною.

Експерти вважають, що затвердження нового порядку формування ціни газу українського видобутку разом з іншими заходами з боку держави щодо поліпшення умов роботи приватних газовидобувних компаній може сприяти притоку іноземних інвестицій у цю галузь.

До кінця 2011 року уряд має намір витратити 35 мільйонів доларів державних коштів на пошук родовищ нафти і газу.

За рахунок цих коштів планується підготувати шість перспективних нафтогазових об'єктів з прогнозними ресурсами 22 мільйони тонн умовного палива.

Експерти відзначають, що потенціал для розвитку вітчизняного газовидобутку є, але держава повинна ним ефективно розпоряджатися і створити сприятливі умови для залучення в галузь приватних інвестицій, у тому числі з-за кордону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!