Держава може компенсувати відсотки за кредитами на вітчизняні авто

Понеділок, 24 жовтня 2011, 20:40

Державна програма розвитку автомобілебудування передбачає компенсацію кредитних ставок на машини українського виробництва.

Попередньо відомо, відшкодування зможуть отримати покупці комерційних авто. Таких цьогоріч - майже 9% від загальної кількості, передає UBR.

Підприємці переконані: пільгове кредитування треба вводити для всіх без винятку.

"Зрозуміло, треба робити для всіх. Тому що такі бар’єри, вони породжують зловживання. І потім будеш ламати голову, як ці зловживання припинити. Треба робити єдиний механізм - прозорий, зрозумілий", - радить Віктор Лисицький член Ради підприємців при Кабміні.

Реклама:

Для стимулювання розвитку автомобілебудівної галузі, Україні слід переймати закордонний досвід, кажуть аналітики.

Приміром, у Росії кілька років діяла програма, за якою покупцям нових машин, що здавали на утилізацію старі, виплачували 50 тисяч рублів. Нам теж потрібно використовувати подібні схеми.

"Що можна назвати з подібних заходів, це компенсація зі здачі вже використаних автомобілів в утиль, старих автомобілів в утиль. Також це, наприклад, пільгове кредитування самих автовиробників", - перераховує аналітик інвестиційної компанії Таїсія Шепетко.

Нині середня ставка за кредитами на авто 16,5%. А з урахуванням державної підтримки, кажуть експерти, вона зменшиться приблизно до 10-11%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!