ЄС: вільна торгівля СНД не псує відносини з Європою

Середа, 19 жовтня 2011, 20:14

Євросоюз вважає, що підписаний Україною 18 жовтня договір про зону вільної торгівлі між країнами Співдружності Незалежних Держав не перешкоджає підписанню аналогічного договору між Україною і Євросоюзом.

Про це сказано в повідомленні представництва ЄС в Україні на його сторінці в Facebook,повідомляють "Українські новини".

"Країни СНД, включаючи Україну, можуть містити торговельні угоди відповідно зі своїми економічними пріоритетами, в тому числі інші угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ)... Відповідно, ця ЗВТ сама по собі прямо не впливає на наші двосторонні торговельні відносини із цими країнами", - сказано в ньому.

У повідомленні зазначається, що зона вільної торгівлі СНД не є митним союзом Єдиного Економічного Простору, куди входять Росія, Білорусь, Казахстан, і не передбачає впровадження спільного митного зовнішнього тарифу між її членами.

Реклама:

"Кожна країна-учасниця зберігає власний торговельний режим стосовно інших країн", - вважає представництво ЄС в Україні.

Однак при цьому представництво підкреслює, що ці угоди не повинні ставити під сумнів зобов'язання, узяті в рамках угоди про глибоку й всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС і бути перешкодою для її укладення.

Як повідомлялося, колишній президент (2005-2010) Віктор Ющенко вважає, що підписання угоди про зону вільної торгівлі СНД виключило можливість підписання аналогічного договору з ЄС.

18 жовтня 8 країн СНД, у тому числі й Україна, домовилися про створення зони вільної торгівлі, однак з низкою вилучень щодо окремих груп товарів (на які мито все-таки передбачено).

З слів прем'єр-міністра Миколи Азарова, угода про зону вільної торгівлі СНД передбачає поетапне скасування всіх вилучень, у тому числі й на нафту.

Водночас він підтвердив зацікавленість України в якнайшвидшому підписанні угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

27 вересня представництво ЄС в Україні заявило, що Європейська комісія має намір завершити переговори по зоні вільної торгівлі з Україною до 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!