Податківці обіцяють включити збитки у звітність

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 10:14

Державна податкова служба пом'якшила свою позицію та запропонувала дозволити підприємствам включати у звітність частину збитків минулих років.

Масове обурення підприємців вільним трактуванням фіскальними органами норм Податкового кодексу в питанні включення до звітності збитків минулих періодів спонукало Державну податкову службу змінити свою позицію, пише видання "Комерсант Україна".

Нагадаємо, у вересні ДПС своїм листом дозволила компаніям враховувати в деклараціях лише поточні збитки, без включення показника минулих років.

Це дозволило б бюджету отримати 7 мільярдів гривень.

Реклама:

Центральний апарат відомства запропонував внести зміни до Податкового кодексу і дозволити малому бізнесу враховувати в декларації від'ємне значення з податку на прибуток попередніх років без обмежень, а для великих платників ввести планку в 25%.

Зафіксувати більш тривалий період обліку збитків в ДПС запропонували тому, що до 2015 року ставка податку знижується.

За словами голови управління адміністрування податку на прибуток департаменту оподаткування юросіб ДПС Наталії Хоцановської, ця норма буде безболісною для підприємств і бюджету.

Нагадаємо, суб'єктами малого підприємництва є фізособи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, і юрособи з кількістю працівників до 50 чоловік і обсягом річного валового доходу до 70 мільйонів гривень.

Законопроект уже подано на узгодження в уряд. Начальник відділу податку на прибуток підприємств департаменту Мінфіну Олена Маркевич заявила, що вони тільки отримали документ і ще не встигли його проаналізувати.

Хоцановська повідомила, що 11,6 тисячі підприємств включили в звітність за II квартал збитки на 133 мільярди гривень, з яких 114 мільярдів гривень перенесені з 2010 року.

У той же час з бухобліку їхні збитки становили 59 мільярдів гривень. Збитки банків за 9 місяців досягли 37 мільярдів гривень, а сплачено податку всього на 600 мільйонів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: