Думка експерта: Скасування комісії у банкоматах - популізм

П'ятниця, 9 вересня 2011, 15:30

Законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" № 9045 пропонує заборонити банкам утримувати комісії за зняття готівкових коштів у банкоматах.

Оскільки мережа банкоматів - річ високовитратна, у разі ухвалення даних ініціатив більшість банків зазнають відчутних збитків, вважає голова правління "Юнекс банку" Андрій Яцура.

"Сенс впровадження платіжних карт: стимулювати еквайрингові операції, тобто стимулювати клієнта розраховуватися платіжними картами. Це зручно і вигідно як клієнтам, так і банкам", - сказав він.

За словами Яцури, замість того, щоб стимулювати розвиток інфраструктури торгових POS-терміналів, безготівкові розрахунки платіжними картами і перехід банків на використання CHIPових старт-карт, законопроект стимулює скорочення банками мереж банкоматів.

Реклама:

"Зокрема наш банк несе такі витрати: вартість банкомату, охорона інкасацій банкоматів, покупка готівкових коштів для завантаження у банкомати, оренда приміщень під розміщення банкоматів, забезпечення зв'язку з банкоматом, ремонт банкоматів, супровід банкомату в базі процесінг та ін.", - зауважив він

За його словами, якщо банк почне видавати готівку клієнтам третіх банків безкоштовно, то сенсу розвитку мережі банкоматів не бачу.

"Більше того, банку логічно було б технічно заборонити обслуговування таких клієнтів і вивести всі банкомати, які не прив'язані до зарплатних проектів", - додав Яцура.

"Тому проект закону - чистий популізм. Може, паралельно змусити власників приміщень не брати оренду, операторів зв'язку надавати послуги безкоштовно, інкасаторам возити гроші без оплати і так далі? Це абсурд", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!