"Нафтогаз" поділять до 2012 року

Четвер, 8 вересня 2011, 18:55 -

Україна до 1 січня 2012 року завершить розподіл функцій транзиту, закупівлі і продажу газу.

Про це в четвер на зустрічі з іноземними дипломатами сказав голова Міненерговугілля Юрій Бойко, повідомляє прес-служба відомства.

Міністр зауважив, що відповідно до умов приєднання України до Енергетичного співтовариства і вимог ЄС у сфері енергетики розпочато реструктуризацію "Нафтогазу України".

"Ключове тут - розподілення функцій транзиту, закупівлі та продажу газу і до 1 січня 2012 року ця робота буде завершена в нашій країні", - зазначив Бойко.

Реклама:

Він наголосив, що при реформуванні "Нафтогазу" буде забезпечене виконання компанією усіх фінансових і контрактних зобов'язань.

Окрім цього, голова Міненерговугілля ознайомив послів зарубіжних країн із планами України щодо зменшення споживання природного газу з одночасним збільшенням власного видобутку.

"Є відповідне доручення президента, і вже почалося його практична реалізація. Ми вже подали нашим партнерам з "Газпрому" заявку на закупівлю 27 мільярдів кубометрів газу", - заявив Бойко.

За його словами, задля збільшення власного видобутку Україна вже закупила одну бурову платформу і найближчим часом буде відкрито тендерну документацію на другу установку, які будуть працювати на Шельфі Чорного моря.

Міністр зазначив, що до співпраці у видобуванні залучаються провідні енергетичні компанії світі й підписано вже перший контракт з компанією "Шелл" щодо спільного видобутку газу на суходолі.

Він запевнив, що у найближчі два місяці буде підписано ще п'ять контрактів - з компанією "ЕксонМобіл" з видобутку вугільного метану, компаніями "Ені", "Халібартон", "Шеврон" т "РВЕ".

"Це нам дасть додатково близько 1 мільярда кубометрів наступного року, і по 2 мільярди у наступних 2013-2014 роках. Тобто на 1 січня 2015 року наша країна буде видобувати не 20 мільярдів кубометрів, а 25", - резюмував Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: