"Автоматичне" ПДВ не виправдовує надій бізнесу

Вівторок, 6 вересня 2011, 16:57

З березня, коли були здійснені перші транзакції в рамках нового механізму відшкодування ПДВ, суми повернення податку в автоматичному режимі збільшились у декілька разів.

Заклавши в Податковий кодекс норми про автоматичний режим відшкодування ПДВ, уряд мав намір зробити цей процес більш прозорим та оперативним, пише видання "Комерсант Україна".

Для цього бізнес повинен відповідати 16 критеріями, серед яких - відсутність податкового боргу, частка експортних операцій - вище 50%, рівень зобов'язань з податку на прибуток - вище середнього по галузі, а середня зарплата - в 2,5 рази вище мінімальної.

У разі відповідності підприємства всім цим критеріям податківці обіцяють проводити камеральну перевірку протягом 20 днів після граничного терміну отримання щомісячної декларації, а протягом ще 6 днів - повертати заявлений ПДВ.

Реклама:

Уже в березні стало зрозуміло, що автоматичне відшкодування буде недоступне 99% платникам податків.

З двох тисяч компаній, що подали заявки по деклараціях за січень, право на спрощене повернення ДПС надали лише 24 на суму 456,6 мільйона гривень.

З них 12 підприємств - великі, наприклад "Запоріжсталь", Одеський припортовий завод, Нижньодніпровський трубопрокатний і Новомосковський трубний заводи, а 12 - малі та середні.

Решта не відповідали умові про розмір середньої зарплати. Глава ДПС Захарченко тоді в перший і останній раз публічно підписав реєстри і дав невиконану досі обіцянку щомісяця публікувати такі списки.

Захарченко пояснив це відсутністю в його служби можливості кожен місяць отримувати згоду підприємств на оприлюднення такої інформації.

Згодом кількість підприємств, які підпадають під критерії "автомата", зросла - з 36 у квітні до 176 у серпні.

Багато хто з них знаходяться на сході країни. Наприклад, у Донецькій області, за інформацією голови регіональної податкової адміністрації Ігоря Усика, вони отримали 36,6% всієї суми оперативного відшкодування.

З початку року підприємствам області повернуто більше 10 мільярдів гривень, з них в автоматичному режимі за деклараціями за січень-червень майже 3 мільярди гривень.

Однак, незважаючи на щомісячне зростання кількості підприємств, внесених до реєстру на "автомат", обсяги відшкодування почали падати.

У червні було відшкодовано 2,2 мільярда гривень, у липні - 1,7 мільярда гривень, а в серпні - 1,88 мільярда гривень.

У ДПС запевняють, що це пов'язано зі зниженням заявок. Однак ситуація на зовнішніх ринках для експортерів була сприятливою.

У травні-червні експорт збільшився майже на 10%.

Більшість великих підприємств, наприклад "Індустріальний союз Донбасу", ММК ім. Ілліча, "Інтерпайп", які отримують автоматичне відшкодування ПДВ, відмовилися прокоментувати плюси і мінуси механізму.

На "АрселорМіттал Кривий Ріг" розповіли, що їх не включили в список тільки в березні - через розбіжності сум податкового кредиту компанії та податкових зобов'язань її постачальників.

Уряд і податкові органи обіцяють, що до кінця 2011 року 90% сум буде повертатися в автоматичному режимі.

Але експерти сумніваються в здійсненності цього обіцянки. Щоб реалізувати обіцяне, щомісячні суми відшкодування повинні становити 3-4 мільярди гривень.

З урахуванням нинішніх тенденцій на оперативний режим вдасться перевести лише 30% сум.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: