Молокопродукти дорожчатимуть, але повільніше - експерти

Понеділок, 5 вересня 2011, 17:39

Експерти прогнозують уповільнення зростання цін на молоко й молокопродукти.

Про це вони повідомили на прес-конференції, передають "Українські новини".

"За останні 3 тижні серпня ціни зросли на 10-15%, і лише кінець минулого тижня ознаменований тим, що зростання цін повільно призупинилося. Надалі буде зростання цін на молоко й молочні продукти хоча б на рівні інфляції. Не буде зниження цін, не буде стабілізації цін", - вважає голова ради директорів "Союзу молочних підприємств" Вадим Чагаровський.

У той же час він зазначив, що ціноутворення на молочну сировину випереджає темпи 2010 року, коли було зростання на більш ніж 65% і споживання молокопродуктів різко скоротилося, однак переробні підприємства врахували цей досвід і ціни найближчим часом істотно не підвищаться.

Реклама:

Заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський погодився з ним і допустив, що істотного підвищення цін не відбудеться.

"Я думаю, Вадим Петрович (Чагаровський) правий - це буде в межах інфляції", - сказав він.

Ярославський зазначив також, що в останні кілька років спостерігається скорочення поголів'я дійної череди, а також молодняку, що свідчить про те, що надалі поголів'ї корів буде скорочуватися.

Експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Інна Ільєнко виразила думку, що в найближчі місяці ціни на готові молочні вироби будуть демонструвати тенденцію до росту, оскільки ще в 2010 ціна на молочну сировину не в повному ступені була компенсована в готових молочних продуктах, але при цьому споживчий попит і бажання виробників зберегти обсяги реалізації будуть утримувати ціни.

Вона також нагадала, що в 2011 році було змінено механізм дотації для виробників молока, що також позначилося на галузі.

"Така нестабільність не сприяє розвитку галузі, що є найбільш привабливою й має найбільший строк окупності", - зазначила вона.

Ільєнко додала, що найбільша необхідність галузі - залучення дешевих фінансових ресурсів, умовою чому є середньо- і довгострокова прогностичність державної підтримки для сільгосппідприємств.

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики й продовольства прогнозує зростання виробництва молока на 2,7-4,5%, або 0,3-0,5 мільйона тонн до 11,5-11,7 мільйона тонн за рахунок підвищення продуктивності в 2011 році порівняно з 2010 роком.

За даними Державної служби статистики, в 2010 році порівняно з 2009 роком виробництво молока скоротилося на 3,1%, або на 355,5 тисячі тонн до 11 254,1 тисячі тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: