Єврокомісар підтримує трьохсторонні газові стосунки

П'ятниця, 30 вересня 2011, 13:03

Питання транзиту природного газу повинні вирішуватися в тристоронньому форматі: за участю Росії, України та Євросоюзу.

Таку думку висловив комісар Єврокомісії з енергетичних питань Гюнтер Оттінгер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми повинні говорити про три сторони учасників цього процесу - це Європейський союз, Україна і Російська Федерація", - сказав він під час візиту в Україну 29-30 вересня.

"Це не буде консорціум у прямому розумінні бізнес", - додав єврокомісар.

Реклама:

Він пояснив, що з російського боку шлях від місця газовидобутку до кордону є компетенцією російської держави, уряду і "Газпрому", в Україні - також держави, уряду і "Нафтогазу", що знаходиться на етапі реструктуризації.

За словами Оттінгера, переходячи до Євросоюзу мова вже йде про поділ газотранспортної системи на багато частин, багато підприємств і безліч споживачів.

У той же час єврокомісар підкреслив, що "ми підтримуємо єдину точку зору - як з міністром енергетики Україні, так і з міністром енергетики РФ, щоб газотранспортна система працювала стабільно для всіх її учасників, щоб не повторилися події 2009 року".

Як повідомлялося, Україна пропонує Росії створити тристоронній газотранспортний консорціум із залученням Євросоюзу, наполягаючи, що такий варіант кращий з точки зору надійності і вартості в порівнянні з прокладанням нових газопроводів в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!