Через Ющенка Україна втратила 38 мільярдів доларів - ЗМІ

Неділя, 21 серпня 2011, 09:31

Через рішення екс-президента Віктора Ющенка в газовій сфері Україна втратила 38,6 млрд. доларів за 10 років.

Таким є результат проведеного тижневиком "Дзеркало тижня. Україна" підрахунку передбачуваних збитків від дозволу Ющенка на присутність компанії "РосУкрЕнерго" як посередника, а потім і монопольного постачальника газу в Україну.

За підрахунками видання, якби він не дав такого дозволу, "поховавши" міжурядову угоду від 4 жовтня 2001 року і наступні газові контракти, в яких була закріплена ціна в 50 доларів за тисячу кубометрів в період з 2002 по 2011 рік, то НАК "Нафтогаз" заплатила б за імпортований газ лише 25,725 млрд. доларів, а не 64,335 млрд. доларів.

"Цифра, погодьтеся, вражає. Але за такі, можливо, непередбачені витрати ніхто відповідальності, тим більше кримінальної, наскільки відомо, не поніс. Просто "РосУкрЕнерго" у черговий раз заробило на НАК та українцях. Та й усього", - пише автор статті.

Реклама:

При цьому видання уточнює, що використовувало публічну (тобто оприлюднену) інформацію.

"Але, як підтверджує судове слухання "газової справи" у Печерському суді, така інформація далеко не завжди є офіційною. Навіть якщо виходить з офіційних джерел, наприклад, Міненерговуговугілля чи "Нафтогазу України", - ідеться у статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: