ДКЦПФР знову "поставила на паузу" "Київміськбуд" і "Київгаз"

Вівторок, 16 серпня 2011, 10:11

Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку призупинила на шість місяців внесення змін до реєстрів власників і до систему депозитарного обліку цінних паперів, випущених АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд", ВАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал", ВАТ "Київгаз" і ВАТ "Київхімволокно".

Обіг акцій підприємств припинений утретє відповідно до розпорядження Генеральної прокуратури, пише газета "Экономические известия".

Як відомо, влітку 2010 року у ЗМІ з'явилася інформація про продаж Києвом у 2009 році своїх часток у ХК "Київміськбуд" (80%), "Київводоканалі" (25,464%), "Київгазі" (28,46%) і "Київхімволокно" (51%).

Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств при Кабінеті міністрів доручила перевірити, кому належать акції "Київміськбуду" у зв'язку з публікаціями про нібито відчуження Києвом контрольного пакету акцій.

Реклама:

6 серпня 2010 року АТ "ХК "Київміськбуд" розірвало договір з ведення реєстру власників іменних цінних паперів із ТОВ "Компанія "Термінал-реєстр", функції якого перейшли до тимчасового реєстратора ТОВ "Адрем".

12 серпня 2010 року ДКЦПФР заявила, що проводить перевірку АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" на предмет відчуження ним або компаніями, які входять до його складу, майна шляхом зміни власників і уперше призупинила обіг акцій цих підприємств.

В результаті розслідування виявилося, що муніципальні пакети всіх чотирьох підприємств дійсно були продані.

Всі угоди були здійснені за однаковою схемою: на аукціонах через Українську універсальну товарну біржу, де покупцем виступила фінансова компанія "Новий регіон".

У випадку з "Київміськбудом" і "Київгазом" торговець потім перепродав ці акції офшорним компаніям.

Генпрокуратура порушила кримінальні справи і оскаржила операції з продажу комунальних пакетів акцій.

Вищий господарський суд підтвердив право власності територіальної громади Києва на ці пакети акцій підприємств.

Навесні 2011 року ДКЦПФР доручала ТОВ "Фінреєстр" відновити загублений після 24 квітня 2009 року реєстр акціонерів ХК "Київміськбуд".

ХК "Київміськбуд" створена на базі майна державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" в 1994 році шляхом об'єднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств і інших активів.

До "Київміськбуду" входять 40 ВАТ, в яких холдинг володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованих членів.

"Київгаз" обслуговує розподільні газові мережі, розташовані на території столиці. Підприємство надає послуги з транспортування та постачання природного газу, а також по газифікації різних об'єктів.

ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг" належить 60% +1 акція "Київгазу", ще 28,46% акцій володіє територіальна громада.

95,7% акцій ВАТ "Київхімволокно" на кінець 2007 року належали Київраді, за підсумками 2008 року її частка скоротилася до 51% акцій.

Згідно із фінзвітом ВАТ "Київхімволокно" за 2009 рік, компанії ТОВ "Феноріс Холдинг" належить 44,72% акцій підприємства, Миколі Ігнатенку - 44,72264%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: