Думка експерта: Зниження валютних резервів не вплине на стабільність гривні

Понеділок, 11 липня 2011, 15:00

За даними НБУ, у червні 2011 року міжнародні резерви України скоротилися на 0,8% - до 37,6 млрд. доларів.

Навіть незважаючи на те, що надлишковий попит на іноземну валюту не являє загрози для стабільності гривні, і протягом найближчих кількох тижнів повинен піти на спад, НБУ прийняв рішення усунути цей дисбаланс шляхом застосування адміністративних заходів, нагадує начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печеріцин.

"Зокрема, НБУ знизив вимоги щодо максимальних обсягів відкритої валютної позиції банків з 20% до 5% від капіталу", - зазначив експерт.

"Цей захід викличе тимчасове зростання пропозиції на ринку іноземної валюти до приблизно 1,1 млрд. доларів протягом липня, і, таким чином, знизить тиск на валютні резерви, а також сприятиме утриманню обмінного курсу нижче психологічного рівня у 8 гривень за долар", - вважає він.

Реклама:

На думку Печеріцина, рівень валютних резервів НБУ є в 2011 році достатнім для збереження контролю над стабільністю обмінного курсу з боку НБУ і запобігання тенденції девальвації на ринку іноземної валюти.

"Навіть незважаючи на те, що обсяг валютних резервів НБУ в червні дещо скоротився, тенденція зростання пропозиції іноземної валюти влітку не продовжиться. Рівень валютних резервів НБУ як і раніше достатній для запобігання негативних тенденцій на валютному ринку, і, таким чином, сприяє підтримці стабільності гривні в найближчі 6-9 місяців", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!